iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

НЗОК ще финансира нови 14 болници

НЗОК ще финансира нови 14 болници 03_1427703109

Нови 14 болници ще бъдат финансирани от здравната каса (НЗОК) през 2015 г. Това сочи нейна справка. Парите за тях ще бъдат взети от и без това орязания бюджет за вече съществуващите лечебни заведения, което ще доведе до още по-големи листи на чакащи.

Повечето от новите болници са в София и Пловдив. 4 от тях са за диализа, няколко са специализирани, има и една многопрофилна. Отделно други болници са разкрили нови отделения и ще получават пари за нови дейности - общо за 688 нови клинични пътеки. За сравнение, през 2014 г. новите болници са били 8. През 2013 г. те са 32, но повечето са били центрове за инвитро. Общо договори с НЗОК вече имат 370 здравни заведения.

За новите болници е предвиден бюджет от малко над 10 млн. лв. Колко да получат се решава като се сравняват новите структури с вече съществуващи. Критериите са медицински специалности, договори за отделните клинични пътеки и брой легла. Така новата болница получава процент от парите, отпускани за сходно лечебно заведение.

В бюджета на касата обаче отделни пари за новите структури не са предвидени, т.е. парите за тях ще се вземат от лимитите на финансираните в момента болници. Първоначално методиката за определяне на бюджетите за тази година предвиждаше те да получават до 95% от парите, които са им платени от касата през миналата година. Наскоро обаче се оказа, че докато са действали старите правила за финансиране - през януари и февруари т.г., болниците са отчели 114 млн. лв. надлимитна дейност. Това ще доведе до намаление на финансирането им до края на годината с още около 7%, т.е. ще разполагат средно с не повече от 88 на сто от парите си спрямо 2014 г. В изчисленията обаче не са включени средствата за новите болници и в крайна сметка лимитите на всички лечебници ще се окажат още по-намалени. Ограниченията вече дават ефект и масово болниците твърдят, че формират листи на чакащи, като пациентите трябва да чакат за планово лечение минимум месец.

Тази година управляващите се заричат, че лимитите ще се спазват твърдо и пари над тях няма да се разплащат. И досега болниците имаха лимити, но ежегодно ги надвишаваха, което през 2014 г. доведе до двукратна актуализация на бюджета на касата.

ВРЪТКА

Именно с цел контрол на разходите на касата за пръв път тази година беше въведена забрана за сключване на договори с нови болници по настояване на здравния министър Петър Москов. Текстът обаче гласи, че през 2015 г. касата не може да работи с лечебни заведения, получили лиценз от МЗ за дейност след 31 декември 2014 г. Всички нови болници, които сега ще получават пари, са получили лиценза си преди края на 2014 г. 6 от тях са били одобрени в последните 2 месеца на миналата година, когато вече се знаеше, че ще има мораториум. Особено в последните работни дни на 2014 г. в министерството се е работило ударно, тъй като редица разрешения за нови дейности са издадени на 29 и 30 декември, сочат данни, предоставени от МЗ на депутата от БСП Емил Райнов.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

23-Декември-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.