iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма шанс за повече грипни ваканции, грипът си отива

Няма шанс за повече грипни ваканции, грипът си отива 03_1426776488

Грипът си отива до седмица или максимум до десет дни, каза националният консултант по вирусология проф. Мира Кожухарова. „Втората вълна отшумя в края на миналата седмица. Няма шанс за повече грипни ваканции”, допълни тя.

По думите й изолирани случаи на заразата ще се срещат поне още половин месец, но със сигурност тя повече няма да причинява епидемии.

Около 1,7 млн. души са преболедувала грипа, както и остри респираторни заболявания през януари и февруари, когато беше най-тежката вълна на инфекцията. Около 5% от тях, което прави 84 000 човека, са получили усложнения, като пневмонии, астматични пристъпи, а една част са развили алергии от антибиотиците и силните

противогрипни препарати, разказаха лекари.

Големият брой заболели тази зима се дължи на факта, че много малка част от българите се имунизират срещу инфекцията, посочи проф. Мира Кожухарова. По-малко от 3 на сто от нашенците се имунизират срещу заболяването. Това е едната причина заради големия брой болни.

Другата е, че Световната здравна организация не е познала единия щам, който върлува тази зима. По тази причина той не е включен в противогрипната ваксина. Така се стигна до парадокса имунизирани срещу инфлуенцата да се заразяват, разболяват и да прекарват заболяването дори по-тежко от тези, които са пропуснали

да си сложат инжекцията

Проф. Кожухарова посочи, че все още не е потвърдено със сигурност, че единият щам за ваксините не е познат, но тази хипотеза се налага все повече в последно време.

Става дума за щам (A) H3N2, който освен че не е включен във ваксините, е и най-разпространеният през този зимен сезон.

Националният консултант проф. Мира Кожухарова припомни, че освен него са върлували още пандемичният грип, популярен повече като свински, както и такъв от тип В. Освен това срещу него нямаме имунитет, тъй като е сравнително нов и човешкият организъм все още не е станал устойчив към него.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.