iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да се появяват нови болници безразборно

Няма да се появяват нови болници безразборно 09_1441894692

Безразборното роене на нови болници, които получават пари от здравната каса, без да отговарят на никакви конкретни критерии, отива в историята, като това решиха вчера депутатите, които гласуваха окончателно промените в Закона за лечебните заведения.

Ключовият текст НЗОК да спира кранчето на излишните болници беше приет с 83 гласа „за” и 15 „против”. Здравният министър Петър Москов акцентира върху спиране на безразборното роене на болници като основна цел на поправките в закона.

По досегашния модел финансираме бизнес планове

а не адекватен лечебен процес” подчерта той. Така на практика касата ще финансира със сигурност само болниците, които попадат в Националната здравна карта. Тя ще определя конкретните потребности от лечебни заведения и медицински специалисти по места в страната. Все пак законът остави вратичка за финансиране от здравната каса и за болници, които не попадат в здравната карта. При тях обаче също ще има цедка, защото подборът кои звена да финансира касата и кои не ще става по критерии, определени от Министерския съвет.

Противници на тези приети текстове бяха депутати от БСП и ДПС. Хасан Адемов от ДПС коментира, че по този начин здравната каса се превръща в бухалка за неудобни директори на лечебни заведения.

Разкриването на нови болници също ще бъде по нови правила, приеха още депутатите. Занапред лиценз на ново лечебно заведение ще се издава само след оценка на потребностите от нужда от болница в даден район. Така на практика нови лечебници ще се разкриват само

ако от тях има реална необходимост

и попадат в Национал-ната здравна карта. Кри-териите за това кои болници да бъдат част от нея обаче ще се определят от министъра на здравеопазването.

И при окончателното гласуване на поправките в закона възможността за приватизацията на болниците отпадна, а сливането на лечебните заведения остана с пожелателен, а не със задължителен характер. Възможността болниците да си взаимодействат и да формират обединение помежду си ще е по желание.

Обрат в пленарната зала имаше по отношение на текстовете, свързани с комплексното лечение. След като миналия петък депутатите от парламентарната здравна комисия отхвърлиха идеята на Москов касата да сключва договор само с болници, които осигуряват комплексна грижа, вчера в пленарната зала те стигнаха до компромисно лечение.

В крайна сметка те гласуваха комплексната грижа да бъде условие за финансиране от НЗОК, но само за посочени заболявания от основния пакет. Какво обаче включва този документ все още не е ясно и тепърва ще се изяснява.

Веднага след гласуването Москов благодари на депутатите от трибуната.

„Днешното гласуване беше ясна демонстрация, че всъщност управляващото мнозинство съществува”, заяви пред журналисти Москов и допълни, че са гласували точно така, както гласували за правителство преди 8 месеца.

Късат договорите с шефове, потънали в дългове

Здравната каса ще има право да прекратява договорите с директори, които са влошили финансовите резултати на управляваното от тях лечебно заведение, приеха още депутатите вчера. До мярката ще може да се стигне и при неизпълнение на икономическите показатели, определени в договорите за възлагане на управление или контрол. Тази законова разпоредба обаче няма задължителен характер. Това предполага, че ще бъде направен анализ за лошите финансови резултати на дадена болница – дали зад тях стои лош мениджмънт или други причини, поради които лечебното заведение е на загуба. Депутатите отхвърлиха окончателно вчера предложението на здравния министър Петър Москов икономисти без специалност „Здравен мениджмънт” да могат да управляват болници.

Без регистър за пациенти с психични разстройства

Депутатите окончателно отхвърлиха вчера идеята на здравния министър Петър Москов да се създаде база данни за преминалите пациенти с психични разстройства за нуждите на националните медицински регистри. Още при разглеждането на поправките в Закона

от парламентарната здравна комисия депутатите отхвърлиха предложението с мотива, че така се нарушава личното пространство на пациентите.

В пленарната зала вчера имаше дебати и за това дали в комисиите, които определят националната здравна карта, да участват и фармацевти и зъболекари. Предложението беше на депутата от БСП Емил Райнов и в крайна сметка беше отхвърлено.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.