iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да има специализирани ТЕЛК-ове в Перник

Няма да има специализирани ТЕЛК-ове в Перник 07_1406624747

Закриват специализираните ТЕЛК-ове в пернишко и затова се появява кадрови проблем. Директорите на здравните заведения подготвят декларация срещу това постановление. Това съобщи директорът на Пернишката МБАЛ „Рахила Ангелова” д-р Иван Евлогиев.

Според постановлението, с което комисиите се закриват от 4 юли тази година, пациентите, които се нуждаят от специализиран ТЕЛК, вече ще ползват тези на областните болници. Там обаче трябва да бъдат назначени необходимите специалисти – очни и психиатрични заболявания и пулмолози за белодробните болести.

„Постановлението бе продиктувано от благородни мотиви да доближат тази структура до хората по места вместо да ходят примерно в София. Но на практика развалиха работеща структура, а сега ние се чудим как да решим проблема. Ето и днес дойде пациент, който има нужда от специализираната комисия, а ние нямаме такъв лекар. При два ТЕЛК-а на практика не можем да обслужим хората“, оплака се д-р Евлогиев.

Това, което е зависело от съвета на директорите на болницата е направено. Разкрити са три места за очен специалист, психиатър и пулмолог. Прибрани са и картотеките на перничани от специализираните комисии, но желаещи да заемат обявените нови работни места нямало. Причината е в това, че изискванията са лекарите да имат съответната специалност от поне 5 години, да не работят в друго здравно заведение и да не са членове на ЛКК.

„Това, което можехме да направим, свършихме, но въпреки усилията ни не можем да намерим специалистите, които са ни необходими. Така добрите намерения се превърнаха в непреодолим проблем за нас“, заяви д-р Евлогиев.

За сега един специалист психиатър се е обадил в перник, но щял да реши до 12 август. А до тогава хората, които имат нужда от специализиран ТЕЛК няма да бъдат обслужени.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.