iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да има нови болници, които ще работят със здравната каса

Няма да има нови болници, които ще работят със здравната каса 12_1418807863

Бюджетът на НЗОК предвижда болниците, които са получили разрешение за дейност след 31 декември тази година, през 2015 г. да не могат да сключват договори със здравната каса. Бъджетът беше приет на второ четене от бюджетната комисия в парламента вчера.

За нови договори ще чакат поне до края на годината и новите отделения и клиники на вече съществуващи лечебни заведения.

Досега касата нямаше право да отказва договори и ежегодно разходите й растат, защото на пазара се появяват нови и нови болници.

Разходи за 3.075 млрд. лв. предвижда бюджетът на НЗОК за догодина. "Парите няма да стигнат", смята обаче управителят на НЗОК Румяна Тодорова. Тя припомни, че средствата са с 80 млн. лв. по-малко от първоначално предвиденото, а в същото време държавата продължава да прехвърля дейности към касата. Проектонаредба на здравното министерство отпреди дни предвижда касата да плаща и за лекарства за дихателните пътища на недоносени бебета за общо 1.5 млн. лв. годишно.

Комисията одобри на второ четене и бюджета за 2015 г. 1 млрд. лв. държавна гаранция ще бъде предоставена на Българската банка за развитие (ББР), за да може тя да потърси изгоден кредит от международни финансови институции, решиха депутатите. Така максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени, се вдига на 3 млрд. лв. вместо предложените и приети на първо четене 2 млрд. Парите ще се предоставят на общините за саниране на панелки безвъзмездно. Пред "Сега"председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че това няма да струва нищо на общините, а заемът ще бъде връщан от държавата.

Увеличаването на държавните гаранции е една от малкото промени. Бюджетът мина през комисията ударно и почти без дебати. Според записаното в него общините ще могат и да ползват безлихвени заеми от бюджета, за да компенсират наложените им финансови корекции по европейски програми. Става въпрос за проекти, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионен фонд на ЕС. От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че на общини, които не са допуснали грешка, а трябва да плащат заради бюрократични проблеми, кредитите може да бъдат впоследствие опростени. Това обаче е въпрос на последващо решение, обясни Стоянова. Предоставянето на безлихвени заеми всъщност влиза в сила предсрочно - още от 1 декември 2014 г. Така общините ще могат да се разплатят с фирмите до края на тази година.

Депутатите решиха още парите за съдебната власт да бъдат увеличени с 13 млн. до 473 млн. лв. вместо гласуваните на първо четене 460 млн. лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.