iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Неосигурените ще връщат здравните осигуровки от 2000 г. насам

Неосигурените ще връщат здравните осигуровки от 2000 г. насам 04_1428659066

Връщането на неосигурените в здравната система ще става само срещу плащане на всички дължими вноски от 2000 г. насам, като депутатите ще коригират идеята на здравния министър Петър Москов.

Желаещите да ползват поета от здравната каса медицинска помощ неосигурени ще трябва да платят вноските си за последните 5 г. Това предвиждат предложенията на Реформаторския блок за промени в Закона за здравното осигуряване. Проектът на здравното министерство беше приет на първо четене от парламента, а в четвъртък изтече срокът, в който депутатите могат да внесат своите корекции.

В момента връщането в системата става при плащане на вноските за последните 3 години, но от МЗ искат длъжниците да си плащат всичко от създаването на здравната каса. Според данъчноосигурителния процесуален кодекс обаче давността у нас за данъци и осигуровки е 5 г., след което дължимите суми се опрощават, освен ако държавата не е започнала процедура да събере парите. Затова и от РБ коригират предложението на собствения си министър. Подобна поправка внасят и от АБВ. ГЕРБ няма да има свои собствени корекции към закона, ще се подкрепят или не предложения на другите парламентарни групи, обясни шефката на здравната комисия в НС Даниела Дариткова. В партията още не са обсъждали за кои текстове ще гласуват "за", но най-вероятно ще подкрепят намаляването на срока за вноските.

"Предложението за 5-годишен срок е съобразено и с изискванията по Закона за данъчната давност, където е вписано, че всички нередовни платци след 1 януари 2016 г. ще бъдат подадени и към НАП и когато искат да платят здравните си осигуровки, ще трябва да внесат и всички останали задължения към държавата, за да си възстановят здравните права", коментира вносителят доц. Димитър Шишков от РБ. Той предлага да има гратисен период до края на 2015 г., в който неосигурените да се върнат в системата по сегашния ред - с вноските за 3 г.

Сред промените, внесени от депутати от управляващата коалиция, няма текст, който да позволи на държавата да осигурява още една група граждани - трайно безработните без право на социално подпомагане. Преди време министър Москов обяви, че държавата ще поеме вноските на всички, които се чувстват социално слаби, но не попадат в "социалните мрежи на държавата". В закона обаче такъв текст няма, а единственото предложение в тази посока е на ДПС. Реформаторите обаче предлагат държавата да спре да осигурява държавните служители и чиновниците, които получават повече от 2 минимални работни заплати, а те да плащат сами вноските си. На разноски на хазната обаче ще останат осигуровките на военните и полицаите.

Не е ясно дали спорният текст държавата да придобие пълен контрол над надзорния съвет на здравната каса ще мине на второ четене. МЗ предлага НС на НЗОК да се състои от 11 души - вместо от настоящите 9, като двамата нови да са от квотата на държавата, която общо да има 6 представители. От ДПС и БСП предлагат този текст да отпадне и не е ясно дали ГЕРБ няма да подкрепи опозицията, както ще направят АВБ и Патриотичният фронт.

От БСП и ДПС предлагат да отпадне най-авангардната идея на МЗ: пакетът услуги, които плаща здравната каса, да се раздели на две - основен и допълнителен. Според Москов в основния пакет ще са социалнозначимите болести и лечението им ще се финансира по-добре, отколкото е в момента. Парите за допълнителния пакет пък ще се намалят и нуждаещите се от лечение ще трябва да чакат, да си плащат или да се осигуряват и в частен фонд, ако не искат да попаднат в листа за чакащи. Кои заболявания в кой пакет ще попаднат обаче ще зависи от наредба на МЗ, без законът да дава никаква конкретика. Затова от ПФ и АБВ държат съдържанието на пакетите да се опише в закона и няма да гласуват за текста на вносителя. Описването на хиляди диагнози в закон е тежка процедура и няма как да стане, но ние също искаме да има повече сигурност за това, което ще попадне в пакета с гарантирано лечение за хората, обясни пък Даниела Дариткова от ГЕРБ.

ВТОРИ ОПИТ

"ДПС не изключва първият вот на недоверие към правителството да е за здравеопазването", каза зам.-председателят на ПГ Тунчер Кърджалиев. Той не се ангажира с конкретни срокове за внасянето на вота, преди партията му да е провела консултации с останалите партии в парламента. От ДПС се обявиха категорично против здравната реформа, предлагана от министър Петър Москов, която привилегировала едни граждани за сметка на други. А законопроекта за здравното осигуряване, внесен от министъра, обявиха за лобистки, тъй като облагодетелствал частните здравноосигурителни фондове.

"Коалицията ще понесе вот на недоверие, не сме притеснени", коментира в отговор зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Според него не е честно за шест месеца от Москов да се очакват чудеса, при положение че проблемите в здравеопазването не са решавани с години. Велчев добави, че като пациент вижда какви са проблемите в здравеопазването и първата реформа трябва да е забрана за лекарите да работят и в частни, и в държавни болници. Такава обаче дори не е обявено, че се обмисля.

Преди два месеца от ДПС отново заплашиха кабинета с вот на недоверие заради нетолерантния език на Москов и етическата му непригодност за поста, но акцията се провали още на старта. БСП отказа да подкрепи искането и депесарите не успяха да съберат необходимите за вота подписи.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.