iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не получаваме финансово всичко в здравната система, както е по закон

Не получаваме финансово всичко в здравната система, както е по закон 03_1426235911

На българския гражданин му се полага всичко в здравната система, но това не е подсигурено финансово. Това сочи нормативната база.

С това печално признание започна мандата си новият шеф на Националната здравноосигурителна каса Глинка Комитов. Единственият претендент за поста бе избран от парламента с гласовете на ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ. Против кандидатурата му гласуваха от БСП и "Атака", а ДПС се въздържа.

Комитов обяви за свой приоритет контрола върху разходите за лекарства и болници. И поиска от здравния министър и депутатите да се разширят правомощията на НЗОК за контрол на качеството. За същото настояваше и предшественичката му Румяна Тодорова, но претенциите й не бяха удовлетворени. Комитов обаче не уточни за какви точно промени ще настоява. Той демонстрира лоялност към министър Петър Москов и обеща да се съобрази с предлаганите от него промени в здравната система. "Касата, въпреки своята относителна автономия, е част от общата система на здравеопазване, която се управлява от министъра, и оттук нататък смятам касата да се съобразява с това, а не да бъде втори център на властта в здравеопазването", заяви Комитов.

Той не отговори на конкретно поставените му въпроси ще бъде ли достатъчен бюджетът на НЗОК за т.г. и дали пак няма да се стигне до актуализация. Не даде и поисканите от БСП разяснения по какъв начин ще се формират листите на чакащите в болничната помощ. Затова пък гарантира здравни грижи на всички пациенти независимо от етнос, пол и възраст и въпреки лимитите на болниците.

Хасан Адемов от ДПС предупреди, че в бюджета на касата е пълно с подводни камъни. Той призова Комитов да не се поддава на натиска на реформаторите и да не прилага "популярния напоследък инструмент "стъргало", предназначен за кадрите на ДПС от всички ръководни постове.

БОЙКОТ

Работодателите и синдикатите заплашиха да изтеглят участието си в надзора на НЗОК в знак на протест срещу предложените промени в Закона за здравното осигуряване. В писмо до председателя на НС Цецка Цачева и до шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова 6-те национално представителни профсъюза и работодателски организации са единни, че чрез увеличаването на държавната квота в надзора на касата с още двама души държавата си гарантира абсолютна свобода при вземането на решения.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.