iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нарастват болните от венерически болести по морето

Нарастват болните от венерически болести по морето 05_1431610129

Нивото на заболели от венерически болести по морето е стряскащо, а все още не е започнал летния сезон, когато би трябвало да са повече. Това показват данни от Регионалните здравни инспекции във Варна и в Бургас.

От началото на годината до 10 май 2015 г. са регистрирани общо 47 души, инфектирани със сифилис в морската столица. Не е ясно обаче дали причината за заразяването са миналогодишните летни страсти на пациентите, които са отишли на лекар месеци след появата на първите симптоми, или инфекциите са станали сравнително скоро.

Сифилисът има разнообразни симптоми, които могат да имитират други болести. Именно поради тази причина диагноза може да бъде поставена само след серологичен тест, а ако не се лекува навреме, оставя тежки поражения върху болния. Появата на болезнени и твърди ранички или обриви по цялото тяло могат да бъдат първите индикатори, че имате проблем.

"Случаите на хламидиаза са 32. Няма регистрирани случаи на гонорея", обясни за "Новинар" д-р Дочка Михайлова, зам.-директор на РЗИ-Варна и допълни, че данните за новорегистрираните случаи се получават чрез бързи известия от лабораториите в морската столица. Не се е наложило нито един от диагностицираните пациенти да бъде хоспитализиран.

От началото на годината кабинетите за анонимно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН във Варна са посетили 478 души. Изследванията са извършени с бързи тестове и по метода Елайза - основен метод в клиничната имунология. Инфектирани с ХИВ са били общо 5 души.

Междувременно за сифилис по метода Елайза са изследвани 71 души, като 5 имат положителен резултат, допълни д-р Михайлова. Проверка на "Новинар" показа, че за същия период в Бургас поразени от сифилис са били общо 25 души. Други двама са започнали да се лекуват от хламидийна инфекция, а заразените с ХИВ са общо 4 души.

Лаймска болест повалила 9 души

Местните власти вече започнаха да пръскат срещу кърлежи на много места в страната. Любопитно е обаче, че от началото на годината до 10 май само във Варна са регистрирани 84 сигнала за ухапани от кърлежи, като екземплярите са били общо 29. По препоръка на специалист или общопрактикуващ лекар са изследвани 15 души, за които са проведени 28 изследвания. С положителен резултат са били общо 8 души. За същия период в Бургас са регистрирани двама пациенти с марсилска треска и един с лаймска болест.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.