iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Намаляват медицинските сестри у нас

Намаляват медицинските сестри у нас 05_1431437671

Продължава да нараства недостигът на медицински кадри у нас, като на един лекар се падат по 0,9 медицински сестри, което е два пъти по-малко от необходимото.

Това заяви Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. По думите й медицинските сестри у нас най-често страдат от синдрома на прегарянето и най-често са подложени на насилие.

"Ако всяка медицинска сестра работи само на едно място, голяма част от лечебните заведения в страната трябва да бъдат закрити поради недостиг на персонал", категорична е тя.

По повод намеренията на здравното министерство да увеличи заплатите на медсестрите от следващата година до 1000 лв., Василева е категорична, че стартовото възнаграждение трябва да бъде поне три минимални заплати. "В момента всяка медицинска сестра в България работи вместо три, но получава половин заплата", уточни Василева.

Според нея трябва да има диференцирано заплащане за сестрите, които продължават да повишават своята квалификация. От асоциацията настояват още висoкообразованите сестри да могат да извършват контрол над тези с базово сестринско образование. Асоциацията на професионалистите по здравни грижи иска също правила за това как сестри, акушерки и рехабилитатори могат да работят в домовете на пациентите.

Според статистиката у нас има 26 200 медицински сестри в работоспособна и 3500 в пенсионна възраст. "Реалната цифра, от която имаме нужда обаче, е 55 000 медицински сестри и още 12 000 професионалисти по здравни грижи", допълни Василева. За сравнение - в останалите европейски държави на всеки 1000 души население се падат по 7 медицински сестри.

Междувременно стана ясно, че от здравното министерство са понижили нивото на компетентност на отделението по неонатология на "Софиямед" във връзка с инцидента с битото от акушерка бебе. Проверка на Столичната регионална здравна инспекция е показала, че по персонал лечебното заведение отговаря на І-во ниво на компетентност, съгласно медицинския стандарт по "Неонатология", а не на II-ро.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.