iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Намалява раждаемостта в Перник

Намалява раждаемостта в Перник 03_1427286208

Има тенденцията у нас да се раждат все по-малко бебета. Това сочат данните от информационната система за ражданията на Здравното министерство.

Така, например, за последните 20 години раждаемостта в пернишката болница е намаляла 3 пъти - от 1800 бебета до едва 600 през последните години.

Михаела и Борис проплакват само преди няколко часа. И двамата са очаквани втори бебета в семействата си. Майките им разказват, че не биха се решили на тази стъпка, ако един от двамата родители е безработен. Това е причината родителите на Михаела да чакат 5 години.

Майките изчисляват, че за да отгледат бебе, без да го лишават, са необходими поне 700 лева.

Семействата с две деца са изключение, според началника на акушеро-гинекологичното отделение д-р Ивайло Лазов: „Едно време като дойдеше първескиня на 28-29 години и казвахме, че е възрастна и се чудехме какви ще а начините на родоразрешение. Сега определено интелигентните жени не раждат преди 30, даже и преди 32”.

Перник е сред областите в страната с най-малко проплакали бебета от началото на годината. Съвсем очаквано, най-много са бебетата в София.

През последните няколко години раждаемостта е исторически ниска. От януари до сега, в сравнение със същия период на миналата година, бебетата са още по-малко.

А дали тенденцията ще се запази до края на годината, предстои да разберем.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.