iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Можем да сменим джипито си до края на юни

Можем да сменим джипито си до края на юни 06_1433426075

Можем да сменим личния си лекар до края на месец юни. Това съобщиха от Регионалната здравно-осигурителна каса /РЗОК/ в Перник, като имаме право на това два пъти в годината – през юни и през декември.

Тези, които смятат да си изберат друго джипи, трябва да попълнят Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар.

Здравноосигурените пък, които нямат избран личен лекар, могат да направят първоначален избор по всяко време на годината като също попълват специална регистрационна форма.

Двете регистрационните форми за избор и смяна на личен лекар са публикувани на интернет страницата на НЗОК и могат да се свалят оттам.

Ако здравноосигурените граждани пребивават в друг здравен район за срок до един месец и трябва да получат медицинска помощ, могат да се обърнат към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. Трябва само да му представят здравноосигурителната си книжка.

Ако престоят им в друг здравен район е от един до пет месеца, трябва да си изберат временно общопрактикуващ лекар. За целта те попълват регистрационен формуляр за временен избор, който може да се изтегли от сайта на НЗОК. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва гражданите за периода на пребиваването им на новото място.

При временния избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права. Лекарствата, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от временния общопрактикуващ лекар.

От РЗОК Перник обявиха още, че болниците, които са надхвърлили утвърдените стандарти за месеците март и април 2015 г. по клинични пътеки и процедури за раждане и новородени и Процедура № 9 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене”, ще получат пълно заплащане от здравната каса през юни 2015 г. Решението за това е взето от Надзорния съвет на НЗОК от 25 май 2015 г.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.