iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Можем да използваме сладолед или чай при настинка

Можем да използваме сладолед или чай при настинка 11_1416578005

Студеното облекчава възпалението, а топлото подпомага ефекта на лекарствата. Нашите майки и баби ни предупреждаваха, че малко да ни надуха вятърът, може да настинем.

Оказва се, че т.нар. простуда е термин, който не съществува в медицината, а пък гърлото никога не се възпалява след някакъв вид настинка.

За ларингита и фарингита виновниците винаги пък са само вирусите. За да се преборим с червенината, дращенето и болката при преглъщане обаче, има различни методи. Едни лекари препоръчват гърлото да се охлажда, други - да се стопля.

Студено

Бий една бърза упойка

Ако се охлади гърлото, болката в него отслабва, защото студеното действа като упойка. Освен че намалява неприятното усещане, сладоледът или хладната напитка тушират чувствителността на лигавиците. Това на практика не означава, че те лекуват гърлото, но поне притъпяват неприятното усещане на дискомфорт.

Ледени страсти

Когато по тялото има натъртено или ударено място, което боли и се подува - първата ни работа е да го наложим с торбичка с лед. Почти като след боксов двубой на възпаленото гърло спешно му е нужен малко лед, защото студеното моментално свива кръвоносните съдове и така намалява отоците на лигавицата. Когато тя е зачервена и подута, това пречи на говоренето и преглъщането.

Без бактерии

Специалистите обясняват, че бактериите се развиват и размножават по-бавно на ниска температура. Затова студеното спира развитието на възпалителния процес в гърлото. При употребата на топли напитки обаче е обратното – болестотворните бактерии се размножават по-бързо, настинката се задълбочава и нараства опасността от усложнения, пише здраве.бг.

Сладолед

Сладоледът е идеалната храна при гърлобол - той хем лекува, хем доставя на организма нужните му калории. Възпаленото гърло е раздразнено и на практика не можем да преглъщаме нормално никаква храна, обясняват лекарите. Сладоледът обаче е подходящ при такова състояние, защото кремообразната му структура не дразни гърлото, а съдържащите се в него белтъчини и въглехидрати ни зареждат със сили.

Мокър компрес

Макар че звучи нелогично, хладният мокър компрес всъщност загрява. Причината за това е естествената реакция на организма да "изпрати" повече кръв към охладеното място. Така на практика, когато увием гърлото в студен мокър шал, само след няколко минути ще почувстваме загряване.

Топло

За добро настроение

Доброто настроение мрази студа, казват северните народи. Според учените колкото по-топло му е на организма, толкова по-щастлив се чувства човек. Ето защо според някои лекари гърлото обезателно трябва да се сгрява, а не да се охлажда. Освен това има и теория, според която студената храна или напитки предизвикват леки мускулни спазми, които затрудняват преглъщането. Топлата супа, бульонът или пюрето пък са натурални противовъзпалителни средства не по-лоши от сладоледа, смятат лекари. Те не травмират гърлото и възстановяват силите, затова в традиционната българска народна медицина са сред най-предпочитаните лекове при гърлобол.

Слуз

Според традиционната индийска медицина аюрведа сладоледът, както и останалите млечни продукти, карат организма да произвежда повече слуз. Това означава, че хремата, която е типична за всяка настинка, се засилва от сладоледа, слизестите тъкани стават по-чувствителни и преглъщането се затруднява многократно.

Лекарствена политика

Когато гърлото е стоплено, лекарствата му действат по-бързо и ефективно. Успеем ли да поддържаме влажни меките тъкани на носоглътката, сиропът и хапчетата се усвояват по-добре от организма. Оказва се, че охлаждането може и да облекчи за кратко болката в гърлото, но, от друга страна, така се забавя процесът на оздравяване. Всяко изстудяване отслабва имунитета и това важи особено за децата и по-възрастните.

Златната среда

Теорията за загрятото и изстуденото болно гърло си противоречат, но истината както винаги е някъде по средата. Според специалистите лечението на болни сливици със студено е наистина ефективно. Но това важи единствено за самото начало на заболяването. Тогава действително може да се докаже старата максима, че „клин клин избива”.

Все пак лекарите са категорични, че ако след третата порция сладолед и студено лечение нещата не се подобрят, ледената терапия трябва да се прекрати, защото симптомите могат да се задълбочат. Освен това не е добре децата да се лекуват със студени напитки, особено ако температурата им е над 38 градуса и се е появила треска.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.