iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да има шкафове за спешна медицинска помощ в магазините по селата

Може да има шкафове за спешна медицинска помощ в магазините по селата 07_1404194491

Кметът на Радомир иска да има шкафове за спешна медицинска помощ в магазините по радомирските села. Той иска да направи това заради желанието на местните жители да могат спокойно да си купят аналгин или болкоуспокояващо, а не да чакат повече от час докато се намеси спешната помощ.

Ужасяващ факт е, че от 32 населени места в община Радомир, има само две оборудвани аптеки, които се обслужват от магистър-фармацевт и те са в града и в село Извор. Това е крайно недостатъчно, за да получават жителите по селата нормална услуга, твърди кметът, който ще се опита да реши този проблем през летния период. Има функция, в която по Закона за здравето може като в дрогерия във всеки магазин в селата да има шкаф за спешна медицинска помощ, обясни той.

Продавачите пък трябва да преминат специален курс, за да могат да продават лекарства от първа необходимост, които се търгуват без рецепти. Ще търсим законоустановените норми, каза кметът, който иска най-напред да направи нововъведението в село Дрен. Шкафовете за спешна медицинска помощ са напълно допустими, твърди той.

В момента в нито едно село в област Перник не действа нито един спешен медицински шкаф, въпреки че това е практика много населени места в страната. В общините Севлиево, Велико Търново, Габрово и Добрич те вече функционират и Пламен Алексиев обменя опит с колегите си кметове от страната в тази посока.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.