iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Много пенсионери имат нужда от зъбни протези

Много пенсионери имат нужда от зъбни протези 02_1423234536

Поне 1 милион пенсионери имат нужда от зъбни протези, а 30 на сто от българите не си сменят четката редовно.

Тези пациенти обаче са отхвърлени от здравноосигурителната система, заяви пред "Новинар" д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз (БЛС). Причината е, че към момента касата отпуска до 400 лв. за изработването на две подвижни зъбни протези само за военноинвалидите за срок от две години. Разходите по изработването на изкуствени зъби за всички нуждаещите се пенсионери у нас биха били непосилни за касата.

"Съсловната организация е готова да предложи вариант, в който НЗОК да не се натоварва с плащането на тази сума", категоричен е д-р Миланов. За целта се разработва стратегия, която да обхване всички нуждаещите се, тъй като те го заслужават, допълни той.

Оказва се, че нивото на денталното здраве у нас се влошава. 98,9% от българите имат поне един кариес, подчерта д-р Миланов, като се позова на изследване на д-р Бойко Бонев - част от неговата докторска дисертация. Друг любопитен факт е, че младежите между 22-24 години са с поне два извадени постоянни зъба, а при хората във възрастовата група между 60-70 години техният брой скача до 17.

Още по-фрапиращо е, че децата до 7-годишна възраст имат минимум 4 кариеса, децата между 11-12 години - 7 кариеса, а всеки четвърти тийнейджър до 18-годишна възраст има по един изваден постоянен зъб. Обичайно това е шестият постоянен зъб, а увреждането им променя изцяло начина на хранене на пациента. Проучването показва още, че около 30 на сто от българите не си сменят четката за зъби редовно. По думите на д-р Миланов това трябва да става на 6-8 седмици.

Председателят на Българския зъболекарски съюз обяви още, че представители на съсловната организация ще участват в четвъртия Национален форум по дентална медицина, чийто домакин е Медицинският университет в Плевен. По време на форума ще бъде извършена операция на живо, като и 3D презентация за най-често срещаните дентални проблеми, обясни д-р Камен Петракиев, председател на Районната колегия на БЗС.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.