iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Много хора се отказват да чакат линейка

Много хора се отказват да чакат линейка 01_1421222192

От линейка се отказват все повече пациенти на столичната Спешна помощ, която обслужва най-големия ни град и близките 38 села, въпреки че са я повикали чрез телефон 112.

През 2013 г. 7,56% от всичките 136 694 обаждания или точно 10 340 пъти реанимобилът е бил върнат от позвънелия. А през 2014-а процентът се увеличава на 8,13 на сто, което прави точно 10 145 случая (всичките обаждания са 124 711).
Това показва справка на софийския филиал, изготвена по молба на "Труд".

Масово обадилите се за спешна помощ стигали до отказ от линейката, защото по време на разговора се установявало, че състоянието им не е животозастрашаващо и може да се преодолее с взимането на медикамент или ако се отиде до най-близката болница. "Става дума примерно за случаи на болки в корема или за висока температура", разказа пред "Труд" д-р Иван Димитров от столичната служба. Но според практиката в близо 1/4 от тези над 10 000 отказа близките са върнали линейката, защото са решили, че със собствен транспорт ще стигнат много по-бързо до лечебно заведение. "Например, ако дете от "Люлин" трябва да получи помощ, по-добре ще е родителите му да го отведат до близката Трета градска болница с личен автомобил, отколкото ако трябва да чакат екипа, намиращ се някъде в "Младост", обясни д-р Димитров.

Пък и на смяна от около 15 линейки, в най-добрия случай 19, само 2 от тях са с екип, в който има педиатър.

3295 пъти миналата година столичните екипи са се разкарвали до несъществуващ адрес или до място, където няма пациент в състояние, за което е било съобщено на 112. Това са т. нар. лъжливи обаждания, заради които обаче вместо реанимобил да стигне до наистина нуждаещи се, си губи времето напразно. През 2013-а фалшивите сигнали са били 3564. "Често някой софиянец се вози в трамвай или автобус и вижда как на пейка лежи човек. Обажда се за спешна помощ, но щом отидем там, човекът или се е събудил или е станал и си е тръгнал, независимо в какво състояние е бил", казаха още лекарите.

Линейки се викат и неоснователно. Например жена звъни и съобщава, че мъжът й се е върнал почерпен, в момента повръщал и затова екип незабавно трябвало да пристигне, за да му помогне. Друг случай - майка заявява, че детето й е зле от 4 дни, по тази причина линейката трябвало да дойде на мига. А особено след Нова година, когато джипитата също почивали, на столичната спешна помощ пациенти звънели за каквото се сетят.

По един-два пъти седмично на диспечерките се обаждат и хора с неприлични предложения, но дамите отдавна не се впечатляват. "От години е така, приемаме го като избиване на комплекси", завършиха лекари.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.