iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Много българи са с високо кръвно

Много българи са с високо кръвно 05_1431954404

2 млн. българи страдат от високо кръвно налягане, като около 37% от тях са адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, сочат данните на Българската лига по хипертония, които бяха изнесени вчера по повод Световния ден на хипертонията.

17 май беше обявен и за ден за повече движение.

България е с честота на хипертонията около 55% при средна за Европа 30-45%. Затлъстяването пък е рисков фактор №1 за артериалната хипертония.

По данни на Българското ендокринологично дружество затлъстяване у нас имат 34,93% от населението на повече или на 20 г., а наднормено тегло - 38,95%. Това на практика означава, че 45% или почти всеки втори български мъж между 30-60 години е затлъстял. При жените този дял е -32,4%. По-тревожен е фактът, че 40% от българските деца - 21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 години са с наднормено тегло или затлъстяване.

Артериалната хипертония е водещият глобален риск за смъртност, отговорен за 9,4 милиона отнети човешки живота годишно. Тя е причина за мозъчни инсулти, сърдечни инфаркти, за сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт, като половината от инцидентите са при лица на възраст от 45 до 69 години. Всеки трети в света е с високо кръвно налягане, а ефективно лекуван е само един от трима.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.