iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Младите ни лекари не искат да работят у нас

Младите ни лекари не искат да работят у нас 06_1434442450

70% от младите лекари в България не искат да останат да работят у нас, като голяма част от тях искат да се насочат към Германия. Това сочат последните тревожни данни.

"Ние трябва да се насочим към това да мотивираме младите медици да останат и да се развиват в нашата страна", заяви в студиото на bTV председателят на Асоциацията за развитие на медицинската общност Радислав Наков. Самият той всеки месец плаща по 180 лева, за да може да специализира, тъй като е още по старата наредба.

„Най-голямата ни битка за младите лекари е да се премахне тази такса, която ние всеки месец плащаме за нашата специализация. Ако държавата иска да спре изтичането на млади мозъци от страната, това е най-малкото, което може да направи“, подчерта той. Болниците искат да назначават млади медици, но те не получават пари за това, по думите му. На нас ни трябва малко, за да останем в България.

Вече виждаме, че се правят малки стъпки и макар и малки, те са в правилната посока, сподели от своя страна председателят на Асоциацията на студентите медици в България Диана Бележанска. Средно заплатата за стартиращи медици е между 600 и 800 лева на месец - за тези, които имат тази възможност.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.