iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Младите лекари у нас намаляват

Младите лекари у нас намаляват 04_1461153763

За първите четири месеца на тази година 153 български лекари са напуснали страната. Те ще търсят препитание с благородната си професия не у нас, а в Англия, Германия, Ирландия, Швеция, Гърция и Кипър. Само 25% от медиците, които завършват обучението си тази година, смятат да практикуват в родината си.

31 383 са медиците в момента у нас - 35% от тях са на възраст между 51 и 60 години, а до 30-годишна възраст са едва 8,83% от лекарите. Мрачната статистика коментираха здравни експерти в ефира на bTV.

"Оказва се, че младите лекари до 30 години са приблизително толкова, колкото са заминалите за целия този период, което е много тъжно", обяви проф. д-р Вихра Миланова - ректор на Медицинския университет. За нея е труден начинът, по който младите медици могат да се включат в програмите за специализиране. Стана ясно, че са малко местата, както и болниците, които предлагат тази възможност.

„Болницата не е в състояние да задържи кадрите си в материално отношение. С нейния бюджет и финансиране в никакъв случай няма да осигури такъв материален стимул към младите хора", обясни председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

„Решението е да се освободят критериите, по които младите лекари могат да се включват в специализациите, и в същото време да се поеме част от заплащането им и от държавата", смята лекторът на МУ.

За последните 4 месеца от тази година около 153 български млади лекари са напуснали пределите на страната - 61 от тях са с една специалност, а 12 - с две.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.