iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Млади лекари чакат да се освободи място за специализация

Млади лекари чакат да се освободи място за специализация 09_1472882058

Млади лекари чакат ред за специализация, докато избраната за това от тях болница отвори място, като това стана ясно от изказване на ректора на Медицинския университет в София проф. Вихра Миланова пред БНТ.

По думите й младите ни бъдещи лекари и медицински сестри гледат към чужбина, те или веднага заминават, или трупат малко опит у нас и напускат България. Тя цитира статистика, според която 75% от младите медици искат да напуснат страната.

Парите са една част от причините да заминават младите ни специалисти, но не са само те. Друга причина са липсата на мотивация, перспектива и липсата на възможности за кариерно развитие, заяви проф. Миланова. Специализациите са голям проблем в момента. За да специализира младият лекар, трябва в болницата да има място за специализант, а това зависи от финансовото състояние на лечебното заведение. Всички лекари, които завършват в чужбина, имат веднага възможност да специализират, на тях им се предлага, а тук те сами търсят място, добави тя.

Ректорът на Медицинския университет отбеляза, че нашите медици много бързо се адаптират в чужбина, понеже в България има много добро медицинско образование. Тя смята, че трябва да се променят програмите, за да се улесни намирането на специализации у нас и така да успеем да задържим бъдещите лекари.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.