iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мъчат ни чревни инфекции

Мъчат ни чревни инфекции 07_1438327843

Пред кабинетите на общопрактикуващите лекари в Перник няма големи опашки от пациенти, но това спокойствие може да е измамно. Това коментират джипита, като много хора се връщат сега от отпуск и „донасят" от почивката си като армаган вируси, най-често чревни инфекции, които обаче може да не са безобидни.

Най-често заразата се предава на плажа, където високите градуси на въздуха и настроението занижават хигиената, особено при децата. При летните вируси заразата се предава чрез мръсните ръце и затова лекарите препоръчват особена хигиена при децата, които за пръв път отиват на море. С високите летни температури през последните дни надвисва и заплахата от летния грип - вируси, който атакуват предимно стомашно-чревния тракт..

Летният грип е две разновидности. Едната е с втрисания, висока температура и ангина, както при зимния. Другата, която ще е по-разпространена, е с леко повишена температура, но с обилни повръщания и остри стомашни неразположения. Всяка седмица в бюлетина на Регионалната здравна инспекция има отчетени регистрирани чревни инфекции. Но те едва ли са точна картина на реалната обстановка. Традиционно хората първо опитват самолечение в къщи и често, когато са изчерпали всички „бабини деветини" за лечение търсят джипито си или спешния център. Много лекари и педиатри препоръчват да се вземат пробиотици, които подсилват имунната система и правят организма устойчив на вирусни зарази. Те помагат и когато човек вече е болен, тъй като съдействат за по-бързото възстановяване на стомашно-чревната флора.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.