iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Липсата на ваксини може да лиши родителите от детски надбавки

Липсата на ваксини може да лиши родителите от детски надбавки 09_1412074773

Някои семейства може да останат без помощи и детски. Като причина се изтъка това, че надбавките за деца се дават само срещу представена бележка за извършена имунизация.

Липсата на ваксина води и до намаляване на социалните им помощи, ако получават такива. Въпреки че в момента няма ваксини по независещи от родителите причини, няма инициирани промени в нормативната уредба, за да се направи компромис, установи проверка на "Сега".

През август 83 деца не са получили детски заради непредставена бележка за имунизация от личния лекар, става ясно от справка на Агенцията за социално подпомагане, предоставена на "Сега". Не е ясно обаче дали причината е заради възникналия дефицит, или заради решение на родителите. "До настоящия момент в Агенцията за социално подпомагане няма постъпила информация, от която да е видно, че служебните бележки от личния лекар не са представени вследствие на липсващи ваксини", пише в отговора на агенцията. За целия месец август са изплатени помощи на 770 276 деца.

Проблемът в момента се дължи на промяна в имунизационния календар, направена от бившия здравен министър Таня Андреева. Тя смени ваксината за най-малките, родени след 1 юни с шесткомпонентна, преди да са проведени търгове за доставки. Така се оказа, че през август, когато тези деца трябва да получат първата си ваксина, нямаше кой да я достави. Затова личните лекари използват четиривалентна плюс ваксина за хепатит Б. Причината е, че и петвалентните са свършили и затова в петък от здравното министерство коментираха, че реимунизациите на 6-годишните са спрени.

При по-големите пък може да има проблем с приема в детските градини, където също задължително се иска бележка за имунизация. "Рискът при новородените е несравним с този при нуждаещите се от реимуниазация, защото новородените бебета изобщо нямат никакъв имунитет срещу съответните заболявания. Така че, ако трябва да се избира дали да бъдат имунизирани, или да се прави реимунизация, мисля, че всеки родител би избрал да се имунизира новороденото дете", коментира пред "Дарик" Радосвета Филипова от МЗ. По данни на министерството за първата половина от 2014 г. имунизационният обхват в страната е около 80%.

От здравното министерство инициираха проверка за всички налични ваксини в страната. Резултатите трябваше да са ясни вчера, но МЗ не ги съобщи. Другият месец пък най-вероятно ще има промени в имунизационния календар. Единствената фирма, предложила доставка на шествалентни ваксини, не е в позитивния списък и няма да може да достави ваксините поне до средата на следващата година.

ПРЕДИСТОРИЯ

Изискването за обвързване на имунизацията с получаване на детската надбавка влезе в сила от април 2010 г. Още през лятото на следващата година децата, които получават помощи, намаляха с 20 хил. спрямо същия период на предходната година. Право на парите имат деца, които растат в семейства с доход под 350 лв. на човек на месец.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.