iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Линейката ще пристига до 8 минути

Линейката ще пристига до 8 минути 03_1425909804

Ще бъде изготвен стандарт за Бърза помощ до края на годината, като линейките ще трябва да пристигат до 8 минути на адрес, когато пациентът е в тежко състояние и животът му е застрашен.

Това изискване ще бъде вписано в новата категоризация на повикванията за спешна помощ. Вече се работи активно върху новия стандарт и той трябва да бъде приет до края на годината. Това съобщи националният консултант по спешна медицина и директор на „Пирогов” проф. Стоян Миланов.

Най-спешните случаи ще се обозначават с код „червен” при подаване на сигнала към медицинските екипи. С „жълт" код ще се обозначават състоянията, които не са толкова спешни. Тогава линейката ще трябва да пристига на място до 20 минути. При „зелен” код спешният екип ще може да дойде и след 20 минути, тъй като състоянието на пациента не е толкова опасно и той може да изчака лекарите.

Миланов уточни, че в труднодостъпните и отдалечени места на помощ ще се отзовават изнесени екипи или пациентите ще се превозват до болницата чрез хеликоптери.

Над 5500 лекари са обучени по проекта „Практически увод в лечението на спешните състояния”, който приключва днес. Целта е да се повишат уменията и знанията на медиците в центровете за бърза помощ и спешните отделения.

Проектът на стойност 3 730 669 лева е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2014 г. Само „Пирогов" е обучил близо 6000 служители в спешните медицински центрове из страната за изминалите 5 години, подчерта още Миланов.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.