iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Летен вирус ни напада

Летен вирус ни напада 07_1469362472

Напада ни заразен летен вирус, като в момента особено разпространена е заразата, която ни тръшка с упорита температура, достигаща до 40 градуса и силна диария, която бързо води до обезводняване. В някои случаи симптомите отшумяват за един два дни, а в други могат да мъчат седмици наред.

По думите на медици, най-много са болните хлапета. Това сочат и цифрите в Информационната система за събиране и анализиране на данните от грип и остри респиратаорни заболявания /ОРЗ/. Общо за страната заболеваемостта е около 30 на 10 000 души, но при децата от 0 до 4 г. тя е по-висока – 125 на 10 000. По данни на РЗИ, за миналата седмица в Перник заболеваемостта е била 34,09 на хиляда при общо за страната 37.09 на хиляда. Регистрирани са 17 случаи на заразни заболявания при 25 за предходната седмица.

Епидемиолозите следят зорко всяка проба заради заплаха от смъртоносния ентеро 71 (ЕV-A71), пише novini.bg. Този вирус може да доведе до трайна парализа на крайниците, което често се наблюдава при деца. През 1975 г. той е предизвикал епидемия у нас и разболял 700 души, като 44 от тях умират. Неотдавна бе отчетен епидемичен взрив в Испания. Стотици се разболяха, а 87 деца бяха в много тежко състояние в реанимация.

Според специалистите има реална опасност заразата да стигне до страната ни. Проблемът е, че симптомите не се различават много от типичните летни вируси – висока температура, силна отпадналост, обезводняване. Ако не се потърси навреме лекарска помощ или се прибегне до самолечение, обаче може да се стигне до загуба на съзнание и тежки усложнения като менингит, енцефалит и парализи.

Най-малко 15 лични лекари са стигнали до болница през последния месец заради летен вирус, сигнализираха общопрактикуващи медици, пише “Телеграф”. По думите им в София редица практики са останали затворени и пренасочват пациентите към заместниците си.

Няколко са заразите, които върлуват в страната, а данните на Националния център по заразни и паразитни болести сочат нарастване на заболеваемостта. Те обаче имат десетки представители и трудно може да се открие кой е виновникът, причинил болестта.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.