iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лекарствата за грип са ефективни в началото на заболяването

Лекарствата за грип са ефективни в началото на заболяването 02_1454913594

„Лекарствата за грип са много ефективни", каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Тези лекарства обаче са ефективни в началото на заболяването. Най-добре е човек да ги има вкъщи. Ако се почувства зле, може след като се консултира с лекар да започне да ги приема веднага", обясни той.

„В началото на епидемията 80% от заразените, настанени в болница бяха деца", допълни експертът. И изтъкна, че през последната седмица в референтната лаборатория по грип бяха получени 120 материала на тежко болни от цялата страна. От тях са доказани 25 случая на „свински грип", три – на „Швейцария" и шест – на „Виктория.

„Ако децата са болни е по-добре за тяхното и за здравето на другите деца да не ходи на училище. Ако детето отиде болно в училище и прекара часове с другите деца, пръски от кашлицата може да попаднат на всички повърхности. Ако другите деца пипнат тези повърхности и след това докоснат лицето си, веднага ще се заразят", категоричен е Кантарджиев.

„Българинът има един много погрешен навик. Когато кашля слага ръка пред устата си, но след това със същата ръка се здрависва или пипа различни повърхности и така може да зарази други хора", коментира още той.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.