iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лекарите ще спират плановия прием в болниците

Лекарите ще спират плановия прием в болниците 04_1459490209

"Призоваваме лекарите, работещи в болниците, да преустановят плановия прием поради неясни правила за отчитане и заплащане на извършената дейност". Това обявиха от Българския лекарски съюз, като от днес в сила трябва да влязат новите правила за работа на лекарите и болниците. Те бяха определени еднолично от здравната каса, след като съсловната организация отказа да подпише рамков договор за 2016 г. Служебният договор беше публикуван вчера в "Държавен вестник".

"Търпението ни се изчерпа. Отговорността, която носим не само за лекарите, но преди всичко за пациентите, ни задължава да предприемем крайни мерки в защита на нашите права", пише в декларация на БЛС. От там обявиха национален протест на лекарите и призоваха колегите си да носят лентички с надпис "Протест", а също и да се съберат на национален протестен митинг пред Министерския съвет. Съсловната организация иска в сила да остане рамковият договор от 2015 г., адекватен бюджет за здравеопазване и "администрация, която не създава хаос, а ред и действа предвидимо и прозрачно". "Те са яли попарата и на десни, и на либерали, и на какви ли не. До гуша им е дошло от тях. То е много просто - ние искаме да лекуваме. Така, както сме учени, и така, както ни е квалификацията, така, както сме се клели. И да не ме карат за всеки косъм да пиша отчетен доклад", обяви председателят на БЛС Венцислав Грозев.

Вчера протестираха лични лекари в нови 10 града, като към тях се причислиха и общопрактикуващите в София и Пловдив.

ХАОС

От днес хиляди онкоболни на химиотерапия може да се наложи да спрат лечението си, предупреди директорът на столичната болница "Сердика" Методи Янков. Причината е, че с новия служебен договор се въвежда изискването за комплексно лечение в онкологията и здравната каса ще плаща само на болници, които осигуряват химиотерапия и лъчетерапия. Подобни са обаче 8-9 болници у нас, поясни Венцислав Грозев. Останалите 30 имат само отделения за химиотерапия. До късно вчера от здравната каса не можаха да отговорят има ли действително такова изискване, или болниците ще могат и да сключват договори с други лечебни заведения за осигуряване на комплексно лечение, а не задължително да притежават всички изисквани отделения. До последно от здравното министерство гарантираха, че това може да става и с договори.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.