iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лекари са близо до усъвършенстването на „ракова ваксина“

Лекари са близо до усъвършенстването на „ракова ваксина“ 01_1452075594

Лекари от болницата Бейлър в щата Тексас в САЩ са близо до усъвършенстването на „ракова ваксина“, която превръща рака от смъртоносна болест в хронично заболяване, по-лесно за лекуване.

Ваксината е под формата на имунотерапия и елиминира необходимостта от химиотерапия и други тежки процедури, позволявайки ракът да се третира като диабет или хипертония.

„Ние все още не можем да излекуваме напълно пациента, но ваксината ни дава възможност да контролираме болестта“, обясни д-р Маризио Джисоли, който следи резултатите от изследванията на ваксината върху човешкото тяло.

Имунната система не разпознава раковите клетки сама и има нужда от външна намеса, за да атакува заболяването. С този конкретен вид имунотерапия лекарите са способни да изготвят индивидуална инжекция за всеки пациент въз основа на неговите специфични нужди.

Те взимат клетки от тумора на пациента, модифицират ги, така че имунната система да може да „нападне“ рака, след което ги инжектират обратно в тялото. С редовно ваксиниране – един път в месеца – растежът на рака може да бъде значително забавен.

Изследователите от Тексас работят по експерименталното лечение в продължение на две десетилетия. Те вече са го използвали за забавяне на развитието на широк спектър от видове рак, включително рак на гърлото, на яйчниците и саркомата на Иуинг – бързо разпространяващ се рак на костите, който обикновено се открива при деца и млади хора.

Ако опитните изследвания продължават да дават добри резултати, „раковата ваксина“ може да се появи на пазара до 4-5 години.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.