iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметът на Радомир има амбиции спешни екипи да обслужват селата

Кметът на Радомир има амбиции спешни екипи да обслужват селата 05_1399618534

Кметът на Радомир Пламен Алексиев има амбиции да пусне в експлоатация новата болница в града, която не е достроена. Според него до 20 май ще има добро решение по въпроса.

Кметът е категоричен, че сградата не може да бъде оставена на автопилот и да се саморазрушава. Той добавя, че всяка година Общината погасява по 350 000 лв. от 6-милионния кредит, взет за градежа на здравното заведение.

Алексиев се надява заемът да бъде приключен в неговия мандат и допълни, че дълги години той не е бил обслужван. Градежът на болницата бе започнат преди почти две десетилетия, за да обслужва работниците от бившия машиностроителен и металургичен гигант „Червена могила“.

Намерението на кмета е да бъдат формирани още екипи за спешна помощ в два центъра – в Радомир и в Старо село, където вече има оборудван спешен център и разполага и с линейка.

Поне 64 нови екипа трябва да бъдат формирани, за да могат да поемат западната част на общината, твърди той. Кметът твърди, че може мобилни екипи с модерно оборудвани реаномобили на място да оказват спешна помощ. Работа по казуса тече вече втора година, обясни Алексиев.

По този повод кметът на Радомир е имал среща в Министерство на здравеопазването, очаква съдействие и от Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/. Заедно с НСОРБ Общена Радомир е участвала в разработването на стратегия за приемни центрове и филиали за спешна помощ. Радомир е готов за това, твърди кметът. Документът вече е предоставен на здравното министерство.

МЗ трябва да отговори на предложението на НСОРБ до края на месец май, каза Пламен Алексиев, който смята, че висшите чиновници трябва да се съобразят с мнението на кметовете, които най-добре знаят какво е нужно по места.

На територията на общината има малки населени места, които страдат от липса на здравно обслужване. В повечето села, като Кленовик и Чуковец, обилните дъждове и придошлите води на местните реки са отнесли пътищата и там е невъзможно да мине линейка. Реаномобилите, които карат хора за хемодиализа, не могат да влязат и да ги вземат. Наложило се трактори да карат болните.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.