iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какво да правим при хипертонична криза

Какво да правим при хипертонична криза 05_1431509855

При хипертонична криза има рязко повишение на кръвното налягане, съпроводено с главоболие, като при по-тежки случаи се появяват неврологична (главозамайване, тежест, повръщане, шум в ушите, изтръпване на ръцете и краката) и сърдечна (учестено сърцебиене, аритмия, болки в гърдите) симптоми.

Често кризата е съпроводена с психовегетативни симптоми: безпокойство, страх, възбудимост, изпотяване, почервеняване на лицето и шията.

В зависимост от съчетанието на тези признаци се определя вида на кризата и съответното лечение. Самолечение при хипертонична криза е абсолютно недопустимо.

Най-честата причина за хипертонична криза е нередовното приемане на лекарства за кръвно. Това е по-вредно от невземане на лекарство изобщо.

Някои лекарствени препарати като противовъзпалителни (индометацин, диклофенак, аспирин), естрогенсъдържащи средства и антидепресанти намаляват действието на лекарствата за кръвна налягане. Дългото или остро психоемоционално напрежение, "магнитните бури", повече алкохол и никотин, безсънието или недостатъчният сън са също фактори за хипертонична криза.

Какво да правим?

1. Необходима е неотложна медицинска помощ

2. Постарайте се да запазите спокойствие. Вземете успокоително (20 капки валериан, комбинацията валериан, глог и мента, валидол)

3. Вземете допълнително от лекарството което пиета за кръвно. Не са подходящи лекарствата с продължително действие (тези които се пият един път на ден)

4. Болният трябва да е в полуседнало положение. Осигурете приток на свеж въздух.

5. Когато дойде бърза помощ, съобщете на лекарите за всички ваши заболявания. Добре е да имате и последната кардиограма.

Дори към незначително повишение на артериалното налягане не се отнасяйте лекомислено, следвайте съветите на лекаря и кризата няма да е страшна.

Източник: bgfermer.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.