iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Каква хомеопатия да използваме за травми, стрес и стомашни проблеми

Каква хомеопатия да използваме за травми, стрес и стомашни проблеми 04_1461476088

Все повече хора се интересуват от хомеопатия, като д-р Василка Юрукова от Пловдив обяснява основни факти за прилагането на хомеопатията.

Хомеопатичните препарати се приготвят основно от три източника – растителен, животински и минерален. Една трета от лекарствата са от растителен произход, затова някои хора бъркат хомеопатията с фитотерапията. Разликите са:

- В билколечението се използва концентрат от билка, а в хомеопатията растителните препарати са силно разредени и динамизирани (чрез специфично, енергично разтърсване).

- Билките могат да имат и токсичен ефект или да предизвикат алергия, затова се внимава с дозата. В хомеопатията от по-голямо значение е честотата на прием, не толкова дозата, като лекарствaта са безопасни за употреба, включително за бременни и кърмачета.

Хомеопатичните препарати са в различни разреждания (потенции). При разреждането на една част от изходното вещество с девет части спиртно-воден разтвор например, се получават т. нар. D-разреждания (десетични). Всяко поредно разреждане се придружава от разтърсвания (сукусии), които увеличават на молекулно и квантово ниво наночастиците. На практика хомеопатията е наномедицина, посочва д-р Юрукова.

Ниските D-разреждания D6, D10 и D12 са подходящи за домашната аптечка, тъй като бързо повлияват основните симптоми и първопричината на заболяването. Могат да се използват като първа помощ при остри състояния, травми или инциденти, до срещата с лекаря(при главоболие, киселини, диария, настинки, възпаления на сливиците, алергии и др.) Средните D-разреждания(D30) се използват при хронични заболявания, за самолечение и по лекарска препоръка. А високите - D1000, се използват само по назначение от лекар хомеопат.

Малките гранули (глобули) се смучат под езика, така активното вещество прониква по-добре. Под езика са основните кръвоносни съдове, по които хомеопатичното вещество може да проникне в организма. Колкото по-остър е симптомът, толкова по-често се дава лекарството - на 15-60 минути. При хронично заболяване даваме по-рядко според интензивността на симптомите.

Арника монтана е едно от най-популярните хомеопатични лекарства и №1 за всякакъв вид травми – натъртване, хематоми, контузии или болки в мускулите. Започнете с Арника D6 веднага след удара, като през 15 мин. вземате по 1 доза (10 глобули) до 6 пъти дневно и няма да има оток. При дълги пътувания лекарството помага срещу отоци в краката, както и срещу тенденция към сгъстяване на кръвта при дълги полети. Арниката помага и при риск от образуване на тромби. Дават го за мускулна треска, а също и при болезнени вени, спукани капиляри. Чудесно се комбинира с Шуслерова сол №3 железен фосфат, за по-добро насищане на тъканите с кислород.

Румънски лекари са направили проучване при хирургичните рани на лабораторни плъхчета за ефекта на Арника. С лекарството раните зараствали средно със 7 дни по-рано. Подобен е ефектът и за възстановяване след раждане, намалява кръвонасяданията, а някои лекари го дават и при болезнени контракции.

По лекарско предписание се дава на хора с хронични сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане. А също и при пациенти, склонни към образуване на тромби (съсиреци) - тромбофлебит, инсулт, инфакт на миокарда, включително и със запушени артерии на краката, и при хематурии (кръв в урината).

„Имала съм случай на момиче, което получи хематом на мозъка след травма на главата, но мястото не можеше да бъде оперирано. Хематомът се разнесе с Арника. Хомеопатията не е опозиция на традиционната медицина, а допълващо лечение“, коментира д-р Юрукова. При остри случаи Арника D6се взема по 10 глобули на 30-60 мин., до 6 пъти дневно. При хронични състояния и профилактично – 1-2 пъти дневно по 10 глобули.

Друго много популярно хомеопатично лекарство е Нукс вомика D6, в чиято основа е кора от стрихниново дърво. Някои го наричат лекарството на 21-я век. То е за психоемоционални и физически проблеми от заседнал и стресов начин на живот, хронична преумора, която се опитваме да компенсираме с кафе, цигари, алкохол, лекарства. Типичните пациенти са изнервени хора, които бързо се палят. При тях има влошаване сутрин след сън – главоболие, стомашен дискомфорт. Нукс вомика D6 пречиства черния дроб.

Ето още симптоми, при което то се прилага:

- Свръхчувствителност към противоречия, студ, течение;

- Оплаквания след преяждане и препиване;

- Запек с напразни позиви за изхождане, хемороиди заради стоенето по 8-10 часа пред компютъра;

- Киселини, подуване и спазми в корема;

- Махмурлук (в комбинация с Шуслерова сол №10 по 5 таблетки преди и след прием на алкохол);

- Гневливост, раздразнителност, припряност, безсъние (ако човек се буди в 3 часа през нощта) при преумора от работа;

- Склонност към внезапно покачване на кръвното или болка в сърцето при гняв. Задължително се консултирайте с лекар!

Обичайната дозировка на Нукс Вомика D6 е два пъти дневно по 10 глобули при физически симптоми – запек, махмурлук и др. При остри състояния – до 4 пъти дневно по 10 глобули.

Тръгнете ли на път, носете си Окубака D6, произведено от кора от африканско дърво. Това е хомеопатичен медикамент за остра диария, била тя от храна или от антибиотик. Дозата е според остротата на симптомите: при чести изхождания – на 2 часа по 10 глобули, при подобрение 3 пъти дневно по 10 глобули. Спазва се и диета – без млечни и животински продукти, с повече препечени филийки.

Ефектът от лекарството е доказан от изследвания на Немския хомеопатичен съюз. То подпомага работата на черния дроб и жлъчката, стимулира обмяната и отделянето на ензими от жлъчката и панкреаса. Препоръчва се и при пациенти с диабет – подобрява отделянето на инсулин.

Алиум Цепа D6 пък е хомеопатична първа помощ при остра, хронична или алергична хрема със серийно кихане и обилен, дразнещ секрет от носа. Такива пациенти се подобряват от хладен въздух. При силно изразени симптоми се дава на 2 часа по 10 глобули, а при хронични – 2-3 пъти дневно по 10 глобули. Отлично се комбинира и с Шуслерови соли:

- При бистър като сълза секрет - №3 и №8

- При мътен млечнобял секрет - №3, №4 и №8

- При гъст жълто-зелен секрет - №6 и №10

- При алергичен ринит - №2, №3 и №8.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.