iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Изнесоха стряскащи цифри за зъбното ни здраве

Изнесоха стряскащи цифри за зъбното ни здраве 05_1431422624

Близо 97 на сто от българите имат поне по един кариес. 23-4-годишните пък са средно без 2,2 зъба. Огласиха тази статистика на кръгла маса по проблемите на денталното здраве.

Стряскащи цифри бяха изнесени на първата у нас кръгла маса по проблемите в денталната медицина и тяхното решаване в полза на пациента, която се провежда днес и утре в областния град. Статистиката показва, че 20 на сто от хората над 60 г. у нас са с напълно обеззъбена горна челюст, 17 на сто - с долна, а 13 на сто нямат нито един зъб в устата си.

Близо 97 на сто от българите имат поне по един кариес. Не е по-добро денталното здраве на българските младежи - 23-24 годишните пък вече са средно без 2,2 зъба в устата си. Едноо от обяснението за тази тягостна статистика е, че близо 9-те хиляди зъболекари у нас са съсредоточени предимно в 4-те големи града у нас – София, Пловдив, Варна и Бургас. В селата и по-малките населени места въобще няма зъболекари или идват отвреме –навреме.

Тоталната липса на пари за дентално здраве, невъзможността за реализация на младите специалисти веднага след завършване, ниската стоматологична култура на българина са останалите проблеми на денталното здраве на българина, които бяха очертани в дискусията на кръглата маса. Тя бе организирана от Асоциацията на денталните мениджъри в България и Българския зъболекалски съюз и бе под патронажа на депутата 43-ото Народно събрание д-р Валентин Павлов.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Декември-2015

27-Декември-2013

26-Декември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com