iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Измислиха нов метод за лекуване на рак на кожата

Измислиха нов метод за лекуване на рак на кожата 05_1432708019

Генетично модифицирани херпесни вируси са се оказали ефективни срещу рака на кожата, като те са заразили и унищожили ракови клетки, като са отключили имунен отговор на организма.

Това сочат резултати от публикувано във вторник клинично изпитание, което показва потенциала на виротерапията, предаде АФП.

Става дума за първите опити от фаза 3 с този нов подход, които демонстрират толкова положителни резултати, според учените от Института за изследване на рака (Institute of Cancer Research) в Лондон, които са извършили клиничното изследване. Резултатите са публикувани във вторник в американското списание Journal of Clinical Oncology.

Според учените, тези резултати биха могли да накарат лекарствената агенция на САЩ (FDA) и европейския й еквивалент, да дадат възможност в следващите месеци на пазара да се появи лекарственият продукт, наречен T-VEC (Talimogene Laherparepvec), произведен от американската компания Amgen.

Изследователите избрали произволно 436 пациенти с напреднала меланома и неподлежащи на операция, на които направяли инжекция с T-VEC или друга имунотерапия, пише БГНЕС.

Над 16% от пациентите, лекувани с Т-VEC, са показали траен отговор за повече от шест месеца, в сравнение с 2,1% в контролната група. Някои болни са били в ремисия повече от три години.

Отговорът на въздействието е бил по-изразен при пациенти с по-малко напреднал рак на кожата, и при тези, които не са преминавали някакво лечение преди това. Това показва, че виротерапията може да се разглежда като първа фаза на лечение на метастатичната меланома.

163- та пациенти в клиничните изпитания, които са били с по-малко напреднала меланома ( 3-ти и 4-ти стадий), лекувани с Т-VEC са оцелели средно 41 месеца, в сравнение с 21,5 месеца за 66 пациенти на подобен етап, лекувани с друга имунотерапия.

Един от водещите на клиничното проучване и професор Кевин Харингтън (Kevin Harrington).

"Има все по-голям ентусиазъм по отношение на виротерапията като T-VEC срещу рака, защото може да започне двойна атака чрез унищожаване на раковите клетки директно отвътре с вирус, който ги заразява и стимулира имунната система да се насочи срещу тях. Това е по-малко малко странични ефекти от химиотерапияте или други нови имунотерапии срещу туморите", казва Харингтън.

Раковите клетки се развиват по определен начин, за да избягнат имунния отговор на организма на болния, но точно това ги излага на риск от вирусна инфекция.

Вирусът на херпеса е модифициран чрез премахване на два ключови гена, което предотвратява размножаването им в здравите клетки. Затова нормалните клетки откриват и унищожават вируса T-VEC преди да ги увреди.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.