iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има злоупотреба с лекарства за онкоболни

Има злоупотреба с лекарства за онкоболни 02_1424438970

Засякоха злоупотреби с лекарствата за онкоболни, като Министерството на здравеопазването предприема мерки, за да ги спре.

Това обяви вчера заместник-министърът по здравеопазване д-р Бойко Пенков пред БНТ, като не уточни какви точно начини за спиране на далаверите предприема ведомството. Има и незаконна паралелна търговия с медикаменти. Дистрибутори купуват лекарствените препарати от фирмите, но тъй като в нашата страна договорената с производителите реимбурсна цена е най-ниска в Европейския съюз, впоследствие доставчиците ги препакетират и с надписи и листовки на местните езици ги препродават в трети страни, разкриват механизма фармацевти.

Поради тази причина в последно време българските пациенти все по-често остават без лекарствено лечение, и то при много сериозни заболявания, заяви междувременно председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов. Костов уточни, че

над 100 лекарствени продукта, сред които такива

за лечение

на астма и ревматологични заболявания са предмет на паралелен износ, който практически оголва българския лекарствен пазар и излага на огромен риск българските пациенти.

Очевидно е, че има корупционни схеми, от които може би се облагодетелства и част от администрацията, защото е ясно, че печалбите от паралелен износ са огромни, а в същото време никой не прави нищо, за да спре този процес, категоричен бе още Костов.

По думите на зам.-министър Пенков от началото на следващата година в здравеопазването ни ще има осезаеми промени. Те предвиждат пациентите да бъдат облекчени максимално като цена и качество на лечението. Идеята на Министерството на здравеопазването е подреждането на медикаментите в Позитивния списък с лекарства, заплащан от здравния фонд, да бъде по тип заболяване.

Там ще се подреждат всички лекарства, които лекуват дадено заболяване, като Националната здравноосигурителна каса

покрива на 100% медикаментите за приоритетни болести

за да получи човек напълно безплатно лечение, поясни зам.-министър Пенков.

Според данни, изнесени от д-р Пенков, у нас има бум на търговия в интернет на фалшиви лекарства и оборотите достигат до 70 млн. лева.

За да се противодейства за незаконната търговия, вече са стартирани действия за включването на България в мрежа, в която лекарството ще има лого и баркод, така че истинският препарат да може да бъде проследим. Ако тези знаци липсват на опаковката, медикаментът е фалшив.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.