iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има все повече неваксинирани деца

Има все повече неваксинирани деца 04_1461158485

Все по-често се забелязва тенденцията родители да отказват да ваксинират децата си с препаратите, които са част от задължителния имунизационен календар, като това важи както за малчугани преди навършена една годинка, така и за деца, празнували вече първия си рожден ден.

Статистиката обаче сочи, че масово това засяга малчуганите над година и половина, чиито родители са пропуснали или забавили по някаква причина задължителното посещение на лекарския кабинет за поставяне на инжекцията. Това съобщиха за „Новинар” общопрактикуващи лекари у нас.

Според джипитата родителите, съзнателно отказващи да ваксинират отрочетата си, се страхуват от страничните ефекти, които могат да настигнат невръстните им наследници.

Въпреки тревогата обаче има майки и татковци, които преглъщат страховете си и водят детенцето си на имунизация. Повече притеснения за последиците от ваксината имат майките, докато бащите се държат по-хладнокръвно в това отношение, смятат специалистите.

„Има насаден страх от ваксините. Повечето не отказват, но го отлагат дълго”, коментира лекар, който се грижи за здравето на десетки бебета и техните семейства.

Някои родители отказват и поставянето на две ваксини едновременно, които вървят заедно според календара, като вместо това предпочитат рожбата им да приеме препаратите отделно.

Такъв е случаят на пример с ваксините синфлорикс и пентаксим. Единият препарат е противопневмококова ваксина, а другият бори дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и др. инфекции.

Именно техния едновременен прием майки и татковци масово отказват. Това обаче забавя изпълнението на задължителния имунизационен календар, смятат семейните лекари.

Повечето отказващи да ваксинират бебето си родители са интелигентни хора, които четат и се интересуват много от съставките и страничните ефекти на ваксините, както и държат да са максимално информирани.

Страхът от препаратите е най-голям заради възможното развитите на аутизъм или пък родителите се притесняват от това детето им да не бъде измъчвано от психични заболявания след време.

Общопрактикуващите лекари обаче препоръчват на родителите да преглътнат притесненията си и да не отказват ваксините, тъй като децата, които не са минали на задължителната имунизация, не могат да посещават забавачка.

„Ваксините за задължителни, а често се бави изпълнението на имунизационния календар заради отказ или отлагане”, коментираха лекари.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.