iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има все повече деца с астма в пернишко

Има все повече деца с астма в пернишко 10_1444027042

Расте броят на децата и учениците с астма в пернишко. Това съобщиха от РЗИ. Възпалителното заболяване на дихателните пътища е с най- голям дял от новооткритите заболявания при извършените профилактични прегледи през миналата година.

При децата следват епилепсията и инсулинозависимият диабет, а при учениците - смущения в зрението, епилепсия, затлъстяване и алергичен ринит.

Като цяло в сравнение с предходните години относителният дял на децата с открити заболявания при профилактичните прегледи рязко е намалял, но е намалял и обхватът на профилактични прегледи при учениците и особено при децата, сочи анализът на здравословното състояние на децата и учениците на територията на областта. Той се изготвя всяка година въз основа на данни от общопрактикуващите лекари, както и от антропометричните измервания за ръст и тегло в организираните колективи.

Патологичните отклонения в теглото са другият голям проблем сред подрастващите. Процентът на децата, с нормално тегло намалява спрямо предходните седем години за сметка на тези с поднормено, наднормено тегло и тези с патологични отклонения в теглото, като при учениците се наблюдава ясна тенденция на увеличение на относителния дял с патологично увеличено тегло. Едва 0.76 % от децата и учениците са обхванати в групи по лечебна физкултура, сочи още анализът. В цялата област функционират само две групи - в ОУ „Св. Иван Рилски” и в помощното училище-интернат „Любен Каравелов”. И двете училища са на територията на Перник.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.