iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има вирусен хепатит А и вирусен хепатит С в Перник

Има вирусен хепатит А и вирусен хепатит С в Перник 10_1445410121

Регионалната здравна инспекция съобщи за поредна седмица с потвърдени случаи на хепатит в Перник. Миналата седмица е потвърден освен случай на вирусен хепатит А и вирусен хепатит С. И двамата заболели са жители на областния град. Острите вирусни хепатити са инфекциозни заболявания, които се причинИзточник на инфекцията са болните хора и заразоносителите. Вирусът се предава по няколко начина:

Трансмисивен - чрез кръвопреливане, медицински манипулации, използване на общи игли при наркомани, хемодиализа, както и при органна и клетъчна трансплантация;

Сексуалното предаване и предаването от майка на плода се счита за рядкост.

Не са изяснени точните механизми на чернодробно увреждане от хепатитния С вирус. Счита се, че вирусът няма директен цитопатичен ефект, т.е не води до лизиране и деструкция на чернодробните клетки. Най-вероятно имунния отговор към вируса в първите няколко седмици на заболяването определя клиничния изход.

яват от поне 5 известни хепатотропни вируса, които определят и типа на острия вирусен хепатит – A, B, C, D или Е.

За миналата седмица има увеличение и на острите респираторни заболявания. Те са 69 при 56 за предходната седмица. Заболеваемост 89,17 %oo, при средна за страната 71,32 %oo. Регистрирани са общо 12 случаи на заразни заболявания, при 7 за предходната седмица. Има три случая на варицела, три на скарлатина, и една потвърдена диагноза на заболял от туберкулоза жител на Перник. От групата на трансмисивни инфекции отново има случая Лаймска бурелиоза в гр. Перник. По категория случаят е класифициран като потвърден.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.