iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има тестове за изследвания след ухапване от кърлеж

Има тестове за изследвания след ухапване от кърлеж 05_1432647447

Необходимо е лицата, ухапани от кърлеж, които след преглед от личния лекар или от лекар в друго лечебно заведение, не са настанени в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Перник да бъдат наблюдавани от личния лекар в рамките на 30 дни след датата на ухапване или свалянето на кърлежа. Също така при необходимост им се назначава лечение и изследване за Лаймска болест.

Такива пациенти трябва да се насочват към РЗИ Перник, с направление за консултация и преценка за извършване на безплатно серологично изследване за лаймска болест, обясниха от инспекцията.

119 ухапани от кърлеж са потърсили лекарска помощ от началото на годината до средата на май. 60 процента от тях са преминали през кабинетите в спешното отделение на МБАЛ Рахила Ангелова само през последния месец. Регистриран е един случай на лаймска борелиоза. Броят на регистрираните случаи на заболявания от кърлежово преносими инфекции е значително по-голям, тъй като много хора, особено възрастните и живеещи в отдалечени села, сами вадят кърлежите и посещават лекарските кабинети месеци по-късно, по повод на неврологични, ставни, очни, сърдечни проблеми, заявиха от здравната инспекция.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.