iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има по-малко излишни легла в болниците

Има по-малко излишни легла в болниците 03_1458801411

Излишните легла за активно лечение в болниците са 2429. Това гласи последният вариант на националната здравна карта, приет вчера от Министерския съвет, като при представянето на картата от здравния министър Петър Москов преди месец и половина леглата, които надвишават потребностите на населението, бяха малко над 3000. Междувременно обаче при публичното обсъждане на картата са постъпили над 150 предложения за промени, над половината от които са приети и явно така излишъкът е намалял с над 500 легла.

Общо у нас леглата за активно лечение са 38 284, пише в картата. Потребностите са за 35 855 легла, което е средно 4.9 легла на 1000 души. Самият показател, по който са определяни нуждите, е доста компромисен, тъй като средно в ЕС осигуреността е 4 на 1000, а според Москов реално у нас са нужни 25 000 легла за активно лечение. Излишъкът е основно от терапевтични и хирургични легла и в някои от големите градове, където има и повече болници. При представянето на картата най-много легла над нужното имаше в Пазарджик, Пловдив и София. Според картата има недостиг на педиатрични легла, а също и на такива за дългосрочни и палиативни грижи и продължително лечение.

Картата няма да минава през Народното събрание и след като бъде публикувана в "Държавен вестник", ще стане задължителна за здравната каса при сключването на договорите с болниците за тази година. Там, където има излишък от определени легла, НЗОК ще избира кои болници да финансира, а не както досега - всички. Предимство според нормативната база ще имат големите лечебни заведения със спешен прием и поемащи тежки случаи.

Недостигът на лични лекари е над 470 за цялата страна, е изчислено в картата. Те са общо 4886, а трябва да са 1 на 1500 души. Частта за спешна помощ пък определя потребност от 17 изнесени екипа за спешна помощ в районите със затруднен достъп.

БОЙКОТ

Лекари, дори общопрактикуващи, може да откажат да подпишат договори със здравната каса тази година, предупредиха от Българския лекарски съюз. Джипитата обявиха и ефективен протест от следващата седмица. Причината е нормативната неяснота как ще се работи след 1 април, когато по закон трябва да има нов рамков договор. Съсловната организация отказа да подпише договора и НЗОК ще регламентира служебен договор. В него има доста неясни моменти, най-вече заради отмененото от Конституционния съд разделяне на пакетите за лечение на основен и допълнителен. Освен това БЛС смята да обжалва пред административния съд решението за служебен договор, тъй като според съюза по закон при липса на съгласие между касата и лекарите трябва да остане в сила сега действащият договор, а не нов, написан еднолично от НЗОК.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.