iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има бум на чревни инфекции в Пернишка област

Има бум на чревни инфекции в Пернишка област 08_1439356026

Има бум на чревни инфекции в Пернишко за миналата седмица, като регионалната здравна инспекция съобщава за 10 случая на ентероколит – шест от тях са в Перник, по един в Брезник, Трън, Радомир и село Студена.

Два са случаите на ротавирусен гастроентерит – болните са от Рударци и Драгичево. Лятото е сезонът на чревните инфекции и това се доказва ежеседмично. Заразяването става с попадналите в устата вируси от вода, храна, мръсни ръце. След това те се транспортират в стомаха и червата, където започват да се размножават и да произвеждат различни токсини. Проблемите започват с обща отпадналост, слабост, липса на апетит, възможно е да се появи чувство на тежест в стомаха, главоболие, умора в очите. Малко по-късно – повръщане, диария, коремна болка, евентуално висока температура, втрисане. Средно след попадане на микробите в организма, неприятните симптоми се появяват в рамките на 6 до 48 часа.

За миналата седмица е потвърден и случай на заболял от салмонелоза. Пациент от Радомир е диагностициран с шигелоза. От групата на трансмисивните инфекции са потвърдени два случая на ку-треска. И двамата пациенти са от Перник. За миналата седмица има само пет случая на остри респираторни заболявания, като намалението в сравнения с предходния седемдневен период е значително. Има нови два случая на туберкулоза.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.