iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хронично болните чакат да се избере управител на здравната каса

Хронично болните чакат да се избере управител на здравната каса 02_1424339541

Трябва да изберат нов управител на здравната каса или поне трябва да се реши кой да подписва документите на НЗОК. Това чакат стотици хронично болни.

Протоколите за скъпо лечение на близо 500 души с хепатит, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит и редки болести не са подписани и хората не могат да получат лекарствата си, съобщиха от касата.

"Предвид обстоятелството, че няма оторизиран представител на институцията, който да разписва необходимите за това документи, съществува реална опасност сроковете на предстоящите плащания да не бъдат спазени", допълват от касата и посочват, че до края на месеца всички договорни партньори на НЗОК - лекари, зъболекари, болници, аптеки и лаборатории трябва да получат парите си за дейността през януари. Ако дотогава няма кой да подпише фактурите, "лечебните заведения няма да успеят в срок да се разплатят с различни доставчици, респективно - няма да могат да изплатят възнагражденията на персонала. Има реална опасност от предявяване на съдебни искове към НЗОК за лихви към забавените плащания", предупреждават от НЗОК.

По този повод БСП предрече пълен хаос в здравната система. Социалистите изчислиха, че новият управител на касата ще бъде избран от парламента най-рано след 21 дни. Според депутата Мая Манолова мандатът на сегашния шеф на касата Румяна Тодорова, който изтече още на 12 февруари, трябва да бъде удължен с проектозакон, в противен случай действията й могат да бъдат обявени за нищожни. Манолова призова здравният министър да изрази позицията си по този въпрос, вместо да се занимава с пиар по линейките. Колегата й Емил Райнов пък предупреди, че кандидатите за управител на касата няма как да представят адекватни концепции за работата на институцията, след като все още не са ясни законодателните рамки на предприетата от Петър Москов реформа в здравеопазването.

Възрази им Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който обясни, че няма да има забавяния с плащанията, защото по договор настоящият шеф има правото да подписва документи до избирането на негов приемник, а ако откаже, това може да направи подуправителят на касата. "Това са едни политически изказвания, които не са обосновани върху никакви факти", заяви той. "Да не се плашим, че ще стане апокалипсис за 21 дена", бе становището и на Георги Кючуков от АБВ.

Шефът на здравната комисия Стоян Тонев обеща преди дни новият шеф на касата да бъде избран до 25 февруари, но предвид заложените в процедурата срокове това едва ли ще е възможно. До момента има трима претенденти за поста - бившият зам.-шеф на НЗОК и настоящ директор на Втора градска болница Глинка Комитов, бившият шеф на регионалната каса в Пловдив Иван Маджаров и сегашният управител на националната каса Румяна Тодорова.

ПРОЦЕДУРА

До пет дни в здравната комисия трябва да бъдат внесени кандидатурите за поста, като предложения ще могат да правят всички парламентарни групи, решиха вчера депутатите с приемането на правилата за избора на нов управител на касата. Кандидатите ще бъдат изслушани най-напред в комисията, а след това изрядните номинации ще защитят вижданията си и в пленарната зала. НС ще избере новия управител на НЗОК с явно гласуване. За избран се счита този, който е събрал повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. При равен резултат между двама или повече претенденти се провежда повторно гласуване. Ако нито един от тях не получи необходимата подкрепа, следва още едно гласуване, в което участват първите двама, получили най-много гласове.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.