iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хепатит А плъзна в страната

Хепатит А плъзна в страната 07_1468040572

Има бум на хепатит А има в страната, като болестта на мръсните ръце, както още го наричат медиците вече е пламнала в ромските махали в Асеновград и Пловдив. Взрив на заразата има и в Елхово, съобщиха от Националния институт за заразни и паразитни болести.

Четири годишно дете от ромската махала „Лозница” в Пловдив също е със заразата. Момченцето е посещавало детска градина „Слънце” в града. То е настанено в инфекциозното отделение на многопрофилната болница, детската градина пък е напръскана с препарат за унищожаване на евентуалната инфекция. Дезинфекцията обаче, е започнала месец, след като хлапето вече е било болно, хоспитализирано и вече дори изписано. То е прието на лечение на 1 юни, а самото известие от Районната здравна инспекция до градината, с което се предупреждава, че в заведението е имало инфектирано хлапе, е пристигнало чак на 1 юли.

Изследванията на детето са показали, че заразата не е прихваната от градината, а е внесена отвън.

По думите на директорката Златка Тоскова мерки за дезинфекцията са взети веднага, към момента няма заразени хлапета. Въпреки това в продължение на месец родителите трябва да дават проби от децата си в инспекцията за изследване всяка седмица.

Миналият месец в същата детска градина, но в друга сграда, която е в непосредствена близост до ромската махала, също имаше два случая на малчугани с хепатит.

Според здравните инспектори в Асеновград, в чиято ромска махала случаите на хепатит А са 14, инфекцията е тръгнала от безразборното изхвърляне на боклуци по улиците. Импровизираните сметища, както и контейнерите там вече са дезинфектирани.

Почти двойно се увеличават случаите на хепатит А в страната. Само за последните пет дни са регистрирани нови 23 случая, като в тях не влизат тези в Пловдив и Асеновград. 567 са те от началото на годината към момента. За цялата 2015-а те са били 614, показват данните на Националния институт по заразни и паразитни болести.

Вирусният хепатит вече е една от основните причини за смърт и инвалидност в целия свят. Това заболяване се нареди и вече започва да изпреварва по честота и смъртност туберкулозата, маларията и СПИН-а, показват данни на Световната здравна организация. В Глобалната й стратегия срещу това заболяване от всички негови форми – А, Б, С, D и Е се посочва, че 400 млн. души в света живеят с хроничен вирусен хепатит, като 240 млн. от тях са с В, а 130-150 млн. - с С. За 23 години смъртните случаи са се увеличили с 63 процента. Смъртността е по-голяма в страните с високи и средни доходи, отколкото в бедните държави.

Всяка година от хепатит умират 1,45 млн. души. По последни данни у нас има около 110 000 души, заразени с хепатит С, но от тях само 10% знаят, че имат този вирус. Лечението на 539 българи, болни от хепатит С, пък струва над 10 млн. лв. годишно.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.