iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Грипът все още не е дошъл в България

Грипът все още не е дошъл в България 12_1419325911

В момента няма истински грип в България. Вирвусолог казва, че има изолирани отделни щамове на един грипен вирус, но в момента няма висока заболеваемост от грипни респираторни заболявания.

Това заяви за БГНЕС академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология на БАН и водещ вирусолог у нас.

Това са заболявания на дихателните пътища главно в детската възраст, но и при възрастни. Има адено вируси, парагрипни вируси, респираторно-синцитиална инфекция при децата. Общо взето те заемат голям дял от инфекциите особено сега в предгрипния период. Времето сега е топло, но е променливо и доста хора боледуват, обясни акад. Гълъбов.

Има една принципна разлика в клиничното протичане на грипа и на другите инфекции на дихателните пътища, причинявани от вируси. Истинският грип започва без кашлица и хрема. Той започва внезапно, бих казал мълниеносно, може точно да се фиксира часът, когато човек се почувствал зле и същия ден вдига температура, понякога 39 градуса или над 38, със силни болки в мускулите и главоболие, което не минава от противоболкови средства. Това е характерното. След силно отпадане един-два дни по-късно започва хрема и кашлица, може да има и гърлобол.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.