iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Грипът дойде първо в София

Грипът дойде първо в София 11_1415693671

Грипът дойде в България, първо в София, където са настанени първите пациенти, приети в болницата в тежко състояние.

От Регионалната здравна инспекция в Перник съобщават, че през миналата седмица са регистрирани 30 случаи на остри респираторни заболявания и грип.

Епидемичната обстановка по отношение инфекциозните заболявания в Пернишка област е спокойна. Регистрирани са 12 случаи на остри заразни болести срещу 8 случаи за същия период на предходната седмица (без ОРЗ и грип).

Първите положителни проби за грип са на пациенти в тежко състояние, настанени в софийски болници, съобщи за „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Ето какво пише още вестник Труд по темата:

За втора поредна година грипният вирус от типа Б пръв „влезе" в страната ни. Разлика в структурата и протичането на болестта между него и типа А няма. Особеното за А обаче е, че той винаги предизвиква епидемиите - в 95% от случаите, докато Б няма такава мощ.

„Не можем да обясним защо точно Б пръв „пристигна" у нас, защо понякога го изпреварва А или пък защо по-късно циркулират заедно. Много фактори оказват влияние върху разпространението на вирусите, като всеки от тях се „стреми" да се размножава в колкото се може повече клетки на живи организми, тъй като това му осигурява „оцеляване", посочи д-р Кунчев.

Много лесно се разбира дали сме застигнати от грип, а не от друга зараза, тъй като той атакува с висока температура, обща отпадналост, заради която човек няма сили да стане от леглото, изпитва болки в слепоочията, в мускулите и ставите.

„Може да се обобщи, че по-често типът Б разболява деца, възрастни хора и пациенти с хронични заболявания", допълни главният държавен здравен инспектор. А тази зима за пета поредна година ще ни мъчи свинският грип, който предимно поразява младите и активни хора, бременни и пълните индивиди. „Той носеше усложнения като тежки пневмонии и не малко хора издъхнаха, затова апелираме грипът да не се подценява като заболяване!", каза д-р Кунчев. С колегите му епидемиолози настояват в края на януари и февруари здравната каса да осигури достатъчно направления за рентгенови снимки на белите дробове, тъй като тогава нуждата от изследвания тогава е голяма. Понякога вирусната пневмония не може да се установи чрез слушалката.

Ще са нужни повече направления за изследвания в разгара на зимата

ЩАМОВЕТЕ

Не го бъркайте с другите вируси

Близо 31 800 са изследваните проби със съмнение за грип в целия свят миналата седмица. Точно 1318 от тях са положителни, като в 60% от случаите става дума за типа А, а в 40 на сто за типа Б.

В Европа са взети 459 проби, като 2% от тях са положителни. Установени са в пет страни, сред които е България. Активността е ниска, в 8 държави се регистрират спорадични случаи, а само у нас и в Азербайджан заболеваемостта е възходяща.

Според резултатите три от доказаните случаите в Европа са на познатия тип А „Тексас" H3N2, два са от типа А "Калифорния" H1N1, познат като свински грип, три не могат да се определят и останалите три са от типа Б. Т.е. има голямо разнообразие, характерно за сезона, а кой ще е доминиращият щам ще се очертае към втората половина на декември.

Както на целия стар континент, така и у нас преди известно време премина вълна от респираторен вирус, които засягаше горните дихателни пътища, но без уморяемост, силно главоболие и висока температура, характерни за грипа.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

Болните да стоят у дома

Ако ни налегне грипът, не може да направим нищо друго, освен да легнем у дома и да се лекуваме. Има специални медикаменти срещу него, но те трябва да се изпишат от лекар. Приемат се и симптоматични средства - срещу високата температура, болките в гърлото, за повишаване на имунитета, казаха специалисти. Те са категорични, че болните не трябва да отиват в офиса, защото хем ще се влошат, хем ще разболеят и останалите.

Спасение от тежката болест е противогрипната ваксина. Но хората трябва да разберат, че тя ги предпазва само от грипа и усложненията му, а не и от всички останали циркулиращи инфекции. Целият ноември е подходящ за имунизацията, тъй като има достатъчно време за изграждане на имунитета. За съжаление носенето на маска не е особено ефективно, тъй като щом тя се овлажни, вече не защитава. Най-важната мярка си остава още при първите симптоми да започнете да приемате лекарства, подчертаха лекарите.

Очаква се грипната епидемия да настъпи в края на януари. Ако е слаба, за една зима тя поваля на легло към 350 000 българи, ако е мощна - над 800 000, дори един милион души.

РАВНОСМЕТКА

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести:

Две деца на 2 и 10 г. сред

първите разболели се

Две деца на 2 и на 10 години са сред първите разболели се от грип българи, чиито проби са положителни. Другите пет потвърдени случаи са на хора на възраст от 17 до 75 години, което показва, че никой не е застрахован.

Случаите ще стават все повече, когато се застуди, когато затваряме прозорците в офисите и много хора се събираме на едно място, когато се блъскаме в градския транспорт, защото близкият контакт благоприятства разпространението на болестта. Моят съвет е в този период бременните да избягват да попадат в такава рискова среда.

ЛЮБОПИТНО

Вирусът се задържа върху

банкнотите цяло денонощие

При 33% от заразените с грипния вирус не се наблюдават симптоми, но те могат да разпространяват инфекцията.

Ако в самолет има един заразен, в края на полета до 75% от пътниците може да се окаже, че са инфектирани.

Вирусът на грипа се задържа върху банкнотите близо цяло денонощие, а върху кожата - 3 часа.

Всеки болен може да заразява заобикалящите го в радиус от 1,80 м.

СЗО е изчислила, че имунизациите срещу болестта спасяват живота на поне 2,5 млн. души годишно, а в същото време 2 млн. души годишно умират заради липса на достъп до тях.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.