iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Грипна епидемия може да бъде обявена до седмица

Грипна епидемия може да бъде обявена до седмица 01_1421326020

Обявяват грипна епидемия до седмица, като щамът “Тексас” е мутирал и ваксините пред него са безпомощни. Това съобщиха епидемиолози.

По данни на Световната здравна организация голяма вълна на заразата вече има в САЩ, съвсем скоро се очаква тя да се пренесе и в Европа.

Ако тя не бъде ограничена в следващите няколко дни и заболеваемостта остане висока, епидемия ще имаме още през следващата седмица, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Епидемията няма да обхване едновременно цялата страна. Стойностите на заболеваемост са много високи в Перник, Плевен и Силистра.

За разлика от острите респираторни заболявания, които започват с общо неразположение и мъчат с хрема и кашлица дни наред, докато човек се влоши, инфлуенцата удря изведнъж с болки в мускулите и висока температура. Тя може да повали човек на легло за броени часове.

Новият грип този сезон изисква лечение до 5, но понякога са нужни и по 7 дни. От него най-уязвими са хората над 60 години. Това се обяснява с факта, че повечето от населението от тази възрастова група имат хронични заболявания, които се обострят от щама на инфекцията и оттам следват усложнения.

Възрастните хора пък са застрашени да развият и пневмонии, тъй като имунната им система е значително отслабнала с годините.

За да не се стигне дотам, епидемиолозите препоръчват да се отиде веднага на лекар и при най-слабите симптоми и в никакъв случай да не се прибягва към самолечение. Признаците са болки в мускулите, силно главоболие и покачване на температурата.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.