iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Джипитата трябва да сключат договори със спешната помощ

Джипитата трябва да сключат договори със спешната помощ 03_1458283843

Филиалите на Спешната помощ ще поемат пациентите на джипитата дори при по-леки заболявания, като това ще важи ако общопрактикуващите лекари са сключили договор със съответния филиал.

Тази възможност е залегнала в проектонаредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Това стана ясно по време на обсъждането й от депутатите от Здравната комисия . Общопрактикуващите лекари освен със спешната помощ ще могат да сключват договори за осигуряване на медицинска помощ на вписаните в листата им пациенти не само с други групови практики, но и с лекари от най-близката болница, в която има дежурен кабинет. Условието е докторът по заместване да не е на повече от 35 км от дома на болния.

Недостигът на лекари на много места в страната ще създаде проблеми с осигуряване на медицински грижи в извънработно време на джипитата. Това заяви депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Само в 5 от 7 общини в Разградска област има достатъчно групови практики, в които лекарите могат да се заместват един друг при отсъствие и в почивни дни. Филиалите на спешните центрове обаче в провинцията не могат да сключват договори, защото не навсякъде са окомплектовани с лекари хирурзи, вътрешни болести, педиатри, каквито са изискванията, поясни той. Наредбата е много добра, защото отменихме невъзможното за изпълнение задължение джипитата да бъдат 24 часа на разположение – отговори здравният министър д-р Петър Москов. Дадохме вариант за договори със спешната помощ, посочи той. Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов пък увери, че касата няма да санкционира общопрактикуващите лекари дори да нямат сключен договор със заместник от спешен център, ако представят договор или документ, че от там са им отказали такова сътрудничество. Личните лекари занапред ще трябва да уведомяват своите пациенти за профилактичните прегледи не само устно, когато те отидат при тях, но и с писмо, имейл или по телефона. Това ново изискване също е залегнало в прокетонаредбата. Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев увери вчера депутатите от Здравната комисия, че служебният национален рамков договор на здравната каса включва всичко, което е било предвидено и в този, който отказа да подпише лекарският съюз в последния момент. Наредбата за него ще бъде публикувана след седмица.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.