iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Джипитата не искат бонуси

Джипитата не искат бонуси 01_1421327253

Джипитата не искат бонусите, които ще получават добре работещите от тях. Те предпочитат да им се плаща на капитационен принцип, което означава да им се плаща „на калпак” за всеки записан в листата им на постоянните пациенти, независимо дали са го преглеждали или не през годината, стана ясно вчера.

Министерството на здравеопазването подготвя критерии, по които да бъдат оценявани постоянно общопрактикуващите лекари, и според резултатите да им се дават пари, обяви във вторник здравният министър д-р Петър Москов.

Въпросните пари са предвидени в

национална програма

която също се подготвя от здравното ведомство. Предвижда се, след като критериите за оценяване бъдат разработени, системата да бъде задействана още в края на тази година. По думите на д-р Москов първите 10% от лекарите, получили най-добри резултати, ще получат солидна сума пари като бонус. Това се отнася за 470 доктори, получили най-добри резултати за нашето лечение, което включва клинични резултати, стойността на терапията, нужда от постъпване в болница или друго специализирано заведение.

Към момента в България са регистрирани 4700 общопрактикуващи лекари, като има места, където има свръхконцентрация, а на други има недостиг.

Тестването за бонусите

обаче няма да е еднократно, то ще се прави постоянно и от него ще зависят доходите на общопрактикуващите лекари. Сега те се финансират от Националната здравноосигурителна каса, която им плаща определена сума за всеки записан при тях пациент, болните също им броят потребителска такса.

Не са ясни критериите, по които ще се получават бонусите, заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

По думите му предназначените 5 млн. лв. не са достатъчни. Джипитата настояват парите, заделяни за тях в бюджета на НЗОК, да се увеличат с 20 млн. лева.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.