iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Две са пътеките за допълнителното лечение

Две са пътеките за допълнителното лечение 12_1449741225

Само две клинични пътеки ще съдържа допълнителният пакет за лечение, за който финансирането няма да е приоритетно и пациентите ще чакат, като това са пътеките за оперативни процедури при инконтиненция и гинекологични операции с високотехнологичния робот Да Винчи. У нас има само един такъв. Това предвижда окончателният вариант на наредбата на здравно министерство за основния и допълнителния пакет за лечение, покрито от здравната каса. В първия вариант на наредбата в допълнителния пакет попадаха 4 пътеки, след това те се редуцираха до 3, а сега вече са две. Разделянето на пакетите трябва да влезе в сила от 1 април догодина.

Само в основния пакет има 203 пътеки, а в основния и допълнителния - 60. При втората група спешните случаи, децата и онкологичните диагнози са приоритетни, а останалите могат да чакат. Листите на чакащи не могат да са за повече от 2 месеца, предвижда наредбата. Идеята на министър Петър Москов беше за лечението по основния пакет да отиват повече пари, които да се спестят от ограничаването на средствата в допълнителния пакет. Не е ясно обаче откъде ще дойдат повечето пари, след като в допълнителния пакет няма нищо. Не е ясно и дали обещаният засилен контрол от страна на здравната каса ще спре болниците да пишат всички пациенти по пътеките, попадащи и в двата пакета като спешни, така че да се водят в основния и финансирането им да е гарантирано. Другата новост от догодина е, че от 1 април болниците няма да имат лимити за лечението по основния пакет. И в двата пакета попадат пътеки основно от гастроентерологията, очните болести, урологията, хирургията и почти цялата ортопедия.

Предвижда се догодина да има и 38 амбулаторни процедури в болниците, които заместват част от сегашните клинични пътеки. За тях не е необходим постоянен престой в болница и идеята на новата дейност е да се пестят пари. Като амбулаторна процедура към здравната каса вече ще се отчитат диагностични процедури, като изследване с пет скенер, хирургични дейности като биопсии, напасване на протези, малки операции на крайници, на уши, нос и гърло, очни хирургични интервенции, включително за катаракта и глаукома, артроскопски процедури.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.