iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Държавно финансиране искат пациентски организации

Държавно финансиране искат пациентски организации 05_1432978327

Пациентските организации да получават държавно финансиране, предлага председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Това стана по време на техния пети конгрес, който се състоя в София вчера. По думите му така ще се пресекат приказките, че те са зависими и лобират за фармацевтичния бизнес. В подкрепа на идеята си той посочи редица страни от Европейския съюз, където неправителственият сектор, свързан с правата на болните, се подкрепя финансово от държавата.

Министър Петър Москов, който също присъства на форума, ги насърчи да проявяват повече инициативност във формирането на

лекарствената политика

В Европа пациентските организации подемат кампании за падане на патента на оригинални лекарства и регистрирането им като генерици, когато се окаже, че цените им не са по силите на осигурителните фондове, а производителите отказват да ги намалят, посочи за пример министърът.

Българите не искат малките лечебници в градчетата да бъдат закривани дори ако те не са ефективни и трупат дългове. Това показва допитване на неправителствената организация.

82 на сто от хората настояват болниците, които нямат капацитет да лекуват тежки заболявания и не разполагат с добра апаратура и висококвалифициран персонал, да се пререгистрират като центрове за долекуване, хосписи или да стават филиали на по-големите болници.

С 15 на сто трябва да се намалят цените на клиничните пътеки, за да се вмести здравната каса в харчовете си за болниците, тъй като се очертава дефицит. Това показват проучвания на финансовата институция, които обяви вчера нейният подуправител д-р Димитър Петров.

Срещу този вариант обаче се обяви Българският лекарски съюз, тъй като това ще доведе до снижаване качеството на медицинските услуги и

намаляване заплатите на лекарите

и персонала.

Проблемът може да бъде решен, като за разплащанията ползваме събраните в повече средства в приходната част от бюджета от здравни осигуровки, каза д-р Петров. По думите му към момента НАП не може да каже какви суми се очакват преди месец септември. Затова според него по-вероятно е в средата на годината редица дейности да бъдат изнесени от лечебните заведения в доболничната помощ. Някои от клиничните пътеки пък ще бъдат префасонирани така, че лечението ще се извършва там, но пациентите няма да бъдат хоспитализирани. Така можело да се процедира с клиничните пътеки по очни болести, както и с лъчетерапията.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.