iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Държавни линейки няма да могат да карат пациенти с инсулт и инфаркт в частни болници

Държавни линейки няма да могат да карат пациенти с инсулт и инфаркт в частни болници 11_1448096021

Забраниха на държавните линейки да карат пациенти с инсулт и инфаркт в частни болници. Това съобщиха мениджъри на големи лечебни заведения на здравен форум в Боровец. Мярката разпоредил здравният министър Петър Москов на среща с шефа на столичния център за спешна помощ д-р Георги Гелев. Причината била, че за тези заболявания здравната каса плаща най-добре.

Не работим с устни заповеди. Всяка линейка има джипиес чрез него може да се провери за къде е пътувала. Всичко останало са приказки из под шипковия храст, лаконично коментира изказването зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков. Той припомни, че по стандарта за спешната медицинска помощ реаномобилът е задължен да извози болния до най-близкото лечебно заведение, в което има подходящи за диагнозата специалисти.

Независимо от това обаче, след 20 ч. и нощем Националната кардиологична болница, ИСУЛ, Първа и пета градска болници отказват да приемат хора с инсулти и инфаркти, съобщиха още лекари. Причината била, че твърде малко са специалистите, които лекуват такива състояния, а дежурните лекари не се наемали да поемат отговорност.

Частните и общинските болници пък дават здравната карта на съд. С жалба до Върховния административен съд те атакуват методиката за изработване на областните здравни карти, според които ще се определя колко да са леглата и лекарите, съобщи председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Иво Дренски.

По този начин ще се наруши правото на пациента да избира къде да се лекува. Нарушават се и правата на лекарите, тъй като е възможно някои от тях да останат без работа, поясни д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Заради ниските заплати на анестезиолозите у нас много от тях пътуват през уикенда във Великобритания, за да заработват допълнително, той като там трудовият режим е най-либерален, съобщи пък за „Монитор” д-р Цветан Диманов от болница „Полимед”. За работа нон стоп в двата почивни дни те изкарват 3 000 паунда, което прави 7 000 лева бруто. На практика обаче, те се връщат с 3 500 лева, тъй като на зеления остров 50% от всички приходи отиват задължитено за пенсионно и здравно осигуряване, поясни д-р Диманов и допълни, че по този начин те си осигуряват и достойни пенсии за старини. В българска държавна болница заплатите на анестезиолозите са 800 лева, в частните болници за цял месец възнагражденията им не надхвърлят 3 бона.

Най-голяма е кризата в момента за лекари в Англия. Затова там е най-либерален режимът за почасова работа или само за няколко дни. Недостигът на лекари в световен мащаб е 4 млн., Европа търси 1 млн. доктори от всички специалности.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.