iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


До 23 декември можем да възстановим здравните си права по-евтино

До 23 декември можем да възстановим здравните си права по-евтино 12_1449743920

Хората с прекъснати здравноосигурителни права имат 10 дни, за да ги възстановят двойно по-евтино, като до 23 декември те могат да си платят вноските за последните 3 години.

От 28 декември всички, които са се самоосигурявали и не са си плащали здравни осигуровки, ще дължат суми за последните 5 години или 60 месеца, припомниха от НАП. Експертите обясниха, че в последния понеделник на декември влизат в сила законовите промени, които силно порязват хората без здравно осигуряване. Те засягат единствено самоосигуряващите се.

От НАП обясниха, че когато непреведените осигурителни вноски са по вина на работодател или на друго лице, това няма да лиши работника или служителя от здравноосигурителни права.

Промяната в Закона за здравното осигуряване беше публикувана в Държавен вестник в края на юни, но влиза в сила шест месеца по-късно - от 28 декември. От НАП напомнят също, че преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и декларация Образец 7. За по-стари задължения отпреди последните 15 месеца трябва да се подаде и заявление, в което да опишат поредността на погасяване. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите задължения.

Всеки може да направи справка за здравноосигурителния си статус чрез електронната услуга на НАП или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.