iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес е Световния ден за борба с рака

Днес е Световния ден за борба с рака 02_1454574515

Защо Световният ден за борба с рака е толкова важен ? Защото епидемията от рак е глобална и се развива бързо, като според данни на Световната здравна организация /СЗО/ раковите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб, с приблизително 14 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случаи, от които 4 милиона са на възраст между 30 и 69 години, съобщават от онкологичната болница в София. Тази година Световният ден за борба с рака е под мотото „Ние можем. Аз мога“. Този ден обединява хората по целия свят. На 4 февруари ви каним да се присъедините към световните усилия да се разпространи посланието „Ние можем. Аз мога.”. Използвайте социалните медии, за да споделяте ключовите послания „Ние можем. Аз мога.” Тази година стартира нова кампания „Говорещи ръце”. За какво става дума?

Идеята е да допълните основното мото „Ние можем. Аз мога”, като напишете на ръцете си подобни послания, които да дават кураж и стимул за борба със заболяването. Снимайте и споделете вашите послания в социалните мрежи, за да може те да достигнат до хората в целия свят. Този път целта е да покажем как всеки може да даде своя принос - като общност и като индивидуалности, за да се намали заболеваемостта от рак в световен мащаб, предаде БГНЕС.

Това е забавен и лесен начин да станете съпричастни към Световния ден за борба с рака. „Аз мога да потърся подкрепа” или „Можем да работим заедно, за да се излекуваме” – това са примерни послания в кампанията „Говорещи ръце”. Злокачествените заболявания са значим проблем на съвременното ни общество, при които продължават нарастващите тенденции в световен мащаб. Според данни на Световната здравна организация /СЗО/ ракът е водеща причина за смъртните случаи, причинени от хронични неинфекциозни болести, а всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване. Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на факторите на външната среда, начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи.

Доказана е ролята на 4-те основни рискови фактори – употребата на тютюн и тютюневи изделия, нездравословното хранене, намалената физическа активност и злоупотребата с алкохол. Употребата на тютюн е най-важният рисков фактор за рак причинява около 20% от смъртните случаи от рак в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб в световен мащаб. В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза.

Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак. Около една трета от смъртните случаи от рак се дължат на 5 водещи поведенчески и хранителни рискове: индекс на висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол. Познаването на причините за развитие на рак, както и редовната профилактика могат да намалят заболеваемостта или заболяването да се хване в начален стадий.

Много видове рак имат висок шанс за излекуване, ако се открият в ранен стадий. Добрата новина е, че около 30% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако: Спрете употребата на тютюн и избягвате помещения, където можете да станете пасивни пушачи; Не злоупотребявате с алкохол и по-специално с концентрирани напитки; Избягвате прекомерното излагане на слънце; Поддържайте здравословно тегло чрез здравословно хранене и упражнявайте редовна физическа активност; Предпазвайте се от инфекции, които могат да причинят рак; Редовно ходете на профилактични прегледи.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.